Uragan Michael ojačao je do ekstremno opasne 4. kategorije na ljestvici Saffir-Simson od pet kategorija i očekuje se da će dalje jačati prije nego što pogodi Floridu Panhandle ili područje Floride Big Benda, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) u srijedu.

Očekuje se da će se Michael, koji se nalazi oko 275 kilometara jugozapadno od Apalachicole na Floridi i neprekidno puše oko 210 kilometara na sat, pomicati prema unutrašnjosti preko Floride Panhandlea ili Floride Big Benda kasnije u srijedu.
 


Michael bi mogao postati najrazornija oluja na Floridi

Slabljenje se očekuje nakon što uragan prijeđe preko jugoistoka SAD-a, navodi meteorološki centar u Miamiju. Oluja opasna po život, uraganski vjetrovi i žestoki pljuskovi očekuju se duž sjeveroistočne obale Meksičkog zaljeva.

"Michael bi mogao postati najrazornija oluja na Floridi posljednjih desetljeća", izjavio je u utorak republikanski guverner Floride Rock Scott. Scott je proglasio izvanredno stanje u 35 okruga Floride. U pomoć je uključeno oko 1250 vojnika Nacionalne garde, a više od 4 tisuće vojnika je u pripravi, tvitao je Scott.

Državni uredi, škole i sveučilišta zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja tjedna. Rastu gužve na benzinskim crpkama, a oni koji su planirali ostati, u ponedjeljak su ispraznili police s vodom i drugim potrepštinama u trgovinama.

Upozorenja za nadolazeći uragan izdana su za područja na kojima živi oko 3,7 milijuna Amerikanaca.
 


Očekuje se storm surge

Središte uragana će na mjestu na kojem će udariti u kopno donijeti razoran vjetar, ali i puno kiše. No obilne kiše samo su dio opasnosti koju donosi ovaj uragan. Naime, duž obale Floride očekuju se storm surgeovi, odnosno poplave u kojima se diže razina oceana i poplavljuje to područje.

Očekuje se da bi storm surge mogao biti tri do četiri metra visok te da će najopasnije biti između plaža Mexico i Keaton.

"To znači da će voda ući metrima u obalu, a s obzirom na prognoze, znači i da bi mogla poplaviti brojne domove", javlja CNN.

Uz Floridu, stanje nužde proglasile su i države Georgia i Alabama.