Uragan Maria ide prema Karibima i sve je jači. Štoviše, kako piše CNN, uragan rapidno raste i već je postao uraganom treće kategorije.

Udari vjetra su oko 150 kilometara na sat, a u posljednja 24 sata uragan je praktički udvostručio svoju snagu. Očekuje se da će još rasti prije nego udre o kopno.

Trenutno se nalazi stotinjak kilometara istočno od francuskog otoka Martinique. Udar na kopno očekuje se po lokalnom vremenu večeras oko 20 sati, odnosno u noći sa ponedjeljka na utorak po srednjoeuropskom vremenu.

Prvi put nakon 85 godina, Puerto Rico bi se trebao naći na izravnom udaru uragana za kojeg se procjenjuje da će ojačati na kategoriju 4. Guverner Puerto Rica proglasio je uzbunu, a udar se očekuje u srijedu.

Puerto Rico inače je bio sklonište za mnoge stanovnike čije je domove razorila Irma. A sad se ti ljudi, velik broj kojih je još uvijek u Puerto Ricu, zajedno s lokalnim mještanima spremaju za novu katastrofu.

U međuvremenu, guverner Puerto Rica naredio je evakuaciju područja koja bi mogla biti najviše pogođena.

"Vrijeme je da se pronađe sklonište kod člana obitelji ili prijatelja. Ili da se ode u neko sklonište koje organizira država. Spasiocio neće ići u misije spašavanja i riskirati svoje živote nakon što vjetrovi narastu na 70 kilometara na sat", rekao je Ricardo Rossello, guverner Puerto Rica.

Najgore od svega je činjenica što bi Maria mogla pogoditi mnoga područja koja je prije desetak dana razorila Irma, a na koja se ljudi još uvijek vraćaju.