Zadnje tri godine su najtoplije dosad zabilježene, a ritam zagrijavanja planeta u tom razdoblju je "izniman", upozoravaju Ujedinjeni narodi.

"Potvrđeno je da su 2015., 2016. i 2017., koje se jasno uklapaju u tendenciju dugoročnog zagrijavanja zbog porasta koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi, najtoplije dosad zabilježene", priopćila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), posebna UN-ova agencija.

Zbog utjecaja moćnog El Nina (klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom oceanu postane abnormalno visoka i svakih tri do sedam godina utječe na temperature, morske struje i oborine), 2016. je bila najtoplija, s 1,2 Celzijeva stupnja višom temperaturom nego u predindustrijskom razdoblju (UN-u je referenca za uvjete kakvi su prevladavali u predindustrijskom razdoblju bile godine od 1880. do 1900.), a 2017. je bila najtoplija dosad zabilježena bez El Nina.

"Ovi novi temperaturni podaci upozoravaju da se svijet ubrzano zagrijava", ističe Dave Reay, profesor na sveučilištu u Edinburghu, reagirajući na izvješće.

WMO je po zadnjim podatcima zaključio da je prosječna temperatura na površini Zemlje u 2017. i 2015. za oko 1,1 Celzijeva stupnja premašila prosjek u predindustrijskom razdoblju.

"Trajne i velike posljedice"

"Sedamnaest od osamnaest najtoplijih godina su u 21. stoljeću, a ritam zagrijavanja zabilježen u zadnje tri godine je izniman. Napose je bio izražen na Arktiku, što će imati trajne i velike posljedice na razinu mora i na meteorološke sustave u drugim dijelovima svijeta", istaknuo je glavni tajnik WMO-a, Finac Petteri Taalas.

UN se koristio podacima Američke uprave za oceane i atmosferu (NOAA), Američke uprave za aeronautiku i svemir (NASA), Centra Hadley Britanske meteorološke službe, Europskog centra za srednjoročno meteorološko predviđanje (CEPMMT) i Japanske meteorološke službe.

Po statistici, prosječna temperatura u 2017. bila je oko 0,46 Celzijeva stupnja veća od prosjeka izračunatog za razdoblje od 1981. do 2010.

Ekstremi diljem svijeta

"Rekordna temperatura mora privući pozornost svjetskih čelnika, pa i predsjednika Trumpa, na razmjere i na neposrednu opasnost kojoj klimatske promjene mogu izložiti bogate i siromašne narode svijeta", ocijenio je Bog Ward iz londonskog Istraživačkog instituta za klimatske promjene Grantham.

Porast temperature je tek dio klimatskih promjena, ističe UN, dodajući da su u 2017. vrućinu pratili ekstremni vremenski uvjeti gotovo posvuda u svijetu.

"Ta je godina donijela Sjedinjenim Državama najveće troškove zbog meteoroloških i klimatskih katastrofa a u drugim zemljama su tropske oluje, suše i poplave prouzročile usporavanje, pa i pad gospodarstva", rekao je Taalas.