Bez jasne, ozbiljne i transparentne strategije zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva iz svih dijelova BiH, koju moraju izraditi i usuglasiti organi vlasti na svim nivoima u zemlji, neće biti moguće zaustaviti ovaj negativan trend odlazaka čije su razmjere dramatične i upozoravajuće. Ovo je sažetak zaključaka večerašnje javne tribine koju su pod nazivom: ''Zašto odlaze, postoji li i kakav je odgovor društvene zajednice ?'', zajedno organizirali udruženja građana 'Mostarski Krug'' i ''Hercegovački forum'', u suradnji sa Unijom za održivi povratak i integracije BiH.

Brojke su dovoljno dramatične i upozoravajuće: samo u protekloj, 2017. godini BiH je napustilo 35.377 osoba. Prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije, između 2013. i 2017. godine iz Bosne i Hercegovine se iselilo 151.101 osoba, dok trend iseljavanja i dalje raste zabrinjavajućim tempom. U ovom istraživanju je sudjelovalo 1750 mjesnih zajednica, 82 općine, 104 lokalne nevladine organizacije/članice Unije, uz još 107 volontera.

Predsjednica Unije za održivi povratak, Mirhunisa Zukić Komarica, koja je upozorila da se trend iseljavanja iz BiH, rekla je da želja za boljim sutra ne poznaje naciju.

''Hrvatske obitelji odlaze u zemlje EU, Bošnjaci, mahom povratnici, pošto-poto nastoje da prodaju svoju imovinu i sele također u zemlje Europe, bilo preko rodbine, dok su mnogi iseljavanjem prisiljeni da krenu u potpuno nepoznatu avanturu. Dugi redovi za dobivanje viza pred mnogim veleposlanstvima u zemlji ne sprječavaju na odlazak ni pripadnike Srpskog naroda'', rekla je Zukić Komarica.

Složila s mišljenjem većine diskutanata da je masovni odlazak građana iz BiH vlastima teško zaustaviti, a upitno je i koliko se to uopće i ozbiljno pokušava iz njihovih udobnih kabineta i povlaštenih pozicija jer njihove poruke i zalaganja daleko su od realnih stanja na terenu.

Deklarativna obećanja i neka parcijalna rješenja ovako značajnog društvenog problema koji se tiče cijele države BiH i svih etničkih zajednica podjednako, neće dovesti do zaustavljanja iseljavanja, posebno mladih i perspektivnih kadrova koji u strukturi odlazaka čine najveći procenat.

''Upozoravajuća je i činjenica da ne odlaze samo pojedinci, nego je sve prisutniji trend odlazaka čitavih obitelji. Kako se moglo čuti iz analize kretanja iseljavanja, na iseljenike se, posebno one obrazovane, više i ne čeka, po njih se sve češće u BiH dolazi i traži'', naveli su organizatori tribine.

U raspravi o ovoj delikatnoj temi sudjelovali su Ahmed Đubur, Maja Popovac, Branimir Jukić, Stipe Prlić i brojni drugi, uz sugestije da je neophodno što prije pristupiti izradi široke i jasne strategije sa ciljem zaustavljanja iseljavanja.