Dijaspora je od travnja do kraja lipnja ove godine u BiH poslala 220 milijuna KM manje u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Centralna banka BiH.

- Ukupni tekući transferi u drugom kvartalu iznosili su oko 904 milijuna KM, od čega se na novčane doznake iz inozemstva odnosilo oko 554 milijuna, a ostatak na ostale transfere - navodi se u informaciji.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je za “Avaz” da su građani BiH ovisni o novcu koji stiže iz dijaspore.

Manjak priliva bio je očekivan. Jedini je problem što nitko od dužnosnika nije o tome razmišljao. Zbog toga nisu donesene mjere kojima bi se dijaspori dozvolilo da dođe ove godine. Dijaspora nije znala može li doći u BiH ili ne, koristili su godišnje odmore na drugim destinacijama - istakao je Pavlović.

On smatra da smo sami sebi iskopali rupu u koju smo upali.

- Dijaspora ima problem s koronavirusom kao i mi, pa jedan dio novca nije poslan u BiH zbog toga, a, s druge strane, nisu došli ovdje na odmor, pa tako nisu ni donijeli novac koji obično ostavljaju u BiH. Posebno ako uzmemo u obzir da će FBiH oporezovati doznake od dijaspore s 10 posto. Zemlja smo u kojoj nitko ne misli unaprijed - naglasio je Pavlović.

Na ovaj način, kaže sugovornik, dovedena je u pitanje egzistencija ljudi koji žive od doznaka dijaspore.

- Problem je ozbiljan, isto kao da smo bolesnik kojem treba krv, a nje nema. Pitanje je kako ćemo savladati ovu financijsku situaciju s onoliko sredstava koliko imamo. Neko bi morao biti smijenjen zbog ovakvih propusta - zaključio je Pavlović.

Ekonomista Admir Čavalić kaže kako je, ovisno o obuhvatu, procjena da je učešće dijaspore u bh. ekonomiji od 10 do 15 posto.

Ovo je izuzetno visoko učešće, slično kao turizam za Hrvatsku, što znači da bilo kakve promjene ove varijable imaju značajan utjecaj na domaću ekonomiju. Specifičan odnos s dijasporom i njena brojnost čine bh. ekonomiju izloženom brojnim rizicima uslijed recesijskih dešavanja. Podaci već sada pokazuju da dolazi do pada doznaka, ali se još gore promjene očekuju krajem ove i u narednoj godini - pojasnio je Čavalić. E. HALIMIĆ
Socijalni nemiri

Čavalić ističe da se naša dijaspora ponaša kao i većina građana BiH u uvjetima krize.

- Poseban problem odnosi se na mogućnost socijalnih nemira, odnosno ugrožavanja socijalnog mira. Dijaspora je upravo taj korektivni faktor za nedostatke domaćih programa socijalne pomoći - istakao je Čavalić.