Oko 180 tisuća umirovljenika, korisnika Federalnoga zavoda MIO, tijekom iduće godine trebalo bi dobiti povećanje mirovine za 20 do 25 KM, piše Večernji list BiH.

Riječ je o umirovljenicima koji primaju minimalnu mirovinu, koja trenutačno iznosi 348,06 KM.
 
Radi se o dvama povećanjima, prvom u siječnju i drugom u travnju, a u oba slučaja mirovina bi trebala biti povećana za od 3 do 3,5 posto.

Novi Zakon

I prvo i drugo povećanje zajamčeno je novim Zakonom o mirovinskom sustavu koji je na snazi od početka ove godine. Prvo se odnosi samo na umirovljenike s minimalnim iznosom mirovine, dok ono u travnju obuhvaća sve umirovljenike, osim onih koji primaju najvišu mirovinu od 2.174,48 KM.

Unatoč činjenici da spomenuti Zakon jasno predviđa navedeni rast mirovina, prvo povećanje, ono u siječnju, ovisi o političkoj situaciji u Federaciji BiH.

Prema pisanju Dnevnog avaza, novac za izvanredno povećanje minimalnih mirovina je osiguran. Potvrdili su ovu informaciju i u Vladi Federacije i Federalnom zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Međutim, povećanje mirovina u iznosu od 10 do 12 konvertibilnih maraka mogao bi izostati ako se proračun za 2019. ne usvoji na vrijeme.

Kao što je već poznato, federalni proračun donosi Vlada Federacije BiH, ali ga potvrđuju Zastupnički i Dom naroda Federacije BiH. Budući da je trenutačna politička situacija u BiH poprilično zamršena, upitno je usvajanje proračuna za iduću godinu.

Naime, Vladu FBiH čini koalicija HDZ-a_BiH, SDA i SBB-a. Prije nekoliko dana ljevica je zajedno s pet manjih bošnjačkih stranaka, od kojih samo SBB participira i aktualnom sazivu Vlade FBiH, pokazala da ima većinu izabravši predsjednika Zastupničkog doma Federacije BiH, dok se o načinu izbora izaslanika u novi saziv Doma naroda Federacije BiH još uvijek vijeća.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača kaže kako je u siječnju planirano povećanje minimalnih mirovina od 3 do 3,5 posto.

Novca za navedeno povećanje ima, ali je pitanje hoće li do toga doći jer se još ne zna sudbina usvajanja proračuna Federacije BiH za 2019., bez kojeg se taj novac ne može koristiti, objasnio je resorni ministar.

Novac osiguran

Naglasio je kako je za ove svrhe osigurano sedamdeset milijuna konvertibilnih maraka. Sredstva su osigurana na osnovi uplate doprinosa. Podatak da su prihodi od doprinosa porasli potvrdio je i Zijad Krnjić, ravnatelj Zavoda MIO Federacije BiH.

Prihodi od doprinosa u studenom porasli su za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tako da ćemo u siječnju Vladi Federacije BiH predložiti povećanje minimalnih mirovina koje bi trebalo biti oko tri posto, kazao je Krnjić za Avaz, prenosi Večernji.

Kada je riječ o povećanju koje je planirano svake godine u travnju, ono se vrši po formuli zbroja 50 posto BDP-a i 50 posto rasta indeksa potrošačkih cijena, s tim da bi ta travanjska odluka retroaktivno vrijedila od 1. siječnja ove godine.

(www.jabuka.tv)