U drugoj polovici prošlog desetljeća Apple je predstavio iPhone i mobilni operativni sustav koji pokreće ovaj telefon, dok je Google predstavio mobilni OS Android koji danas dominira tržištem pametnih telefona.

Predstavljanje iPhonea i Androida bio je početak velikih promjena na tržištu kojim su tada vladali Nokia i BlackBerry (odnosno Research In Motion, kako je tada glasilo ime kompanije) te su u manje od deset godina Apple i Google ''uništili'' konkurenciju i sada u potpunosti vladaju ovim tržištem.

Neke kompanije, koje nisu htjele ovisiti o Androidu pokušale su pronaći 'treći put', odnosno novi operativni sustav koji bi mogao konkurirati Appleu i Googleu, no u tome nisu uspjele, a iako se jedno vrijeme činilo kako na ovom tržištu ima mjesta za Microsoft i mobilne Windowse, posljednji izvještaj iz analitičke kompanije Gartner kaže kako su Windowsi namijenjeni mobilnim uređajima, jednako kao i BlackBerry, na ''rubu izumiranja'', piše Zimo.co.

Tako su u drugom kvartalu prošle godine mobilni Windowsi držali 2,5 posto tržišta pametnih telefona, dok je BlackBerry imao 0,3 posto, no u istom kvartalu ove godine te su broje dodatno pogoršane pa je Microsoftov operativni sustav pao na 0,6 posto, a BlackBerry na samo 0,1 posto.

Što se prodaje telefona tiče, prodano je manje od dva milijuna telefona koje pokreću Windowsi i samo oko 400 tisuća BlackBerryja, dok je u isto vrijeme prodano 44,4 milijuna iPhonea i skoro 270 milijuna pametnih telefona koji rade na Androidu.

Na ZDnetu kažu kako se više uopće ne postavlja pitanje hoće li se BlackBerry i Microsoft povući s ovog tržišta, već je jedino pitanje kada će do toga doći, a ova će situacija najviše odgovarati Googleu, odnosno Androidu jer će najveći broj korisnika koji će promijeniti platformu kupiti jedan od modela koji radi na Googleovom mobilnom operativnom sustavu.

Treba napomenuti kako su se tijekom proteklih godinu-dvije na mreži pojavile brojne glasine o Microsoftovom Surface telefonu, no pitanje je hoće li ova kompanija, s obzirom na trenutno stanje, riskirati i predstaviti ovaj smartphone ili će, što je vjerojatnije, odustati od njegovog razvoja.

Također, predviđa se da će s vremenom udio Androida povećati u odnosu na iPhone koji je ove godine prvi puta zabilježio pad broja isporuka te je vjerojatno da će se pad prodaje Appleovih telefona nastaviti i dalje jer dio glasina govori kako bi iPhone 7 mogao biti 'dosadan' tako da se ne očekuje rekordna prodaja.