Kako je danas objavilo UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice, broj Sirijaca koji su napustili zemlju nakon šest godina rata premašio je pet milijuna ljudi.

UNHCR je tu brojku objavio godinu dana nakon što su zemlje sudionice Ženevske mirovne konferencije obećale "naseliti i omogućiti mjesta za 500.000 izbjeglica" iz Sirije - ali je dosad osigurana samo polovina tih mjesta.

"Čeka nas još dug put u širenju procesa naseljavanja izbjeglica. Kako bismo odgovorili na taj izazov, potrebna su nam dodatna mjesta za smještaj izbjeglica, ali bi se trebala i ubrzati provedba postojećih obećanja", kazao je Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Prije godinu dana, registrirano je 4,8 milijuna izbjeglica iz Sirije, a procjenjuje se kako je još 6,3 milijuna ljudi raseljeno unutar zemlje.

Turska je zemlja koja je dosad primila daleko najviše Sirijaca, a procjenjuje se kako ih u toj zemlji ima gotovo 3 milijuna. Liban i Jordan prihvatili su stotine tisuća Sirijaca.

Sjedinjene Države imaju najveći svjetski program naseljavanja izbjeglica i obećale su osigurati 64.000 mjesta za smještaj Sirijaca. Trumpova je administracija pokušala reducirati taj program,a UNHCR radi na doseljavanju Sirijaca u SAD u jeku sudskih odluka o tom pitanju.