Interpol je izglasao prijam Palestine u članstvo na generalnoj skupštini ove međunarodne policijske agencije u Pekingu, usprkos protivljenju Izraela.

Odluka je donesena u srijedu usprkos pokušajima Izraela da odgodi glasovanje, a izraelski premijer Benjamin Netayahu je u priopćenju kazao da se pridruživanje Palestinaca ovoj svjetskoj policijskoj agenciji kosi s potpisanim sporazumima s Izraelom, izvještava Reuters.

Izraelci su objašnjavali da Palestina nije država i da stoga nema pravo priključiti se Interpolu. Pod privremenim mirovnim sporazumima između Izraela i Palestine, Palestinskoj Samoupravi je dopuštena ograničena samostalnost na području okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Netom prije glasovanja u glavnom gradu Kine, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da izraelski napori da se glasovanje odgodi do sljedeće godine nisu imali uspjeha.

''Pobjeda je omogućena zbog principijelnog stajališta većine članova Interpola'', kazao je u priopćenju palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki.