Unatoč primirju, Ukrajinska vojska i proruski separatisti u Debalcevu nastavljaju sukobe koji su najviše koncetrirani oko željezničke stanice u Debalcevu, javlja Anadolu Agency.

Pomoćnik načelnika policije Debalceva Ilja Kiva kazao je da su separatisti uspjeli zauzeti jedan dio željezničke stanice, ali da je zgrada policijske uprave pod kontrolom ukrajinske vojske. Sukobi se vode na ulicama u nekoliko gradskih naselja i postotak kontrolirane teritorije se svakog trenutka može promijeniti.

Glasnogovornik Odjela za borbu protiv terorizma ukrajinske vojske Andrij Lisenko kazao je da separatisti od trenutka stupanja na snagu prekida vatre, dogovor o primirju su prekršili više puta. On je naglasio kako je u posljednja 24 sata na istoku zemlje poginulo pet, a povrijeđeno devet ukrajinskih vojnika. Lisenko je kazao kako u i okolo grada Debalceva traju napadi na ukrajinsku vojsku, no da ona i dalje drži pod kontrolom ranije uspostavljene kontrolne punktove.

Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck javljaju kako su uspostavile kontrolu nad većim dijelom Debalceva te da ukrajinski vojnici kontroliraju samo zapadni dio grada. Prema priopćenju separatističke vlade iz Donjecka, pobunjenici kontroliraju istočni dio grada i željezničku stanicu. Ističu kako se 20 ukrajinskih vojnika predalo i napustilo svoje položaje.

Debalcevo je strateška točka istočne Ukrajine budući da leži na čvorištu kopnenih i željezničkih puteva. Debalcevo je također mjesto koje povezuje Donjeck i Luhanjsk, zbog čega separatisti ulažu velike napore da nad njim uspostave kontrolu. Iz Debalceva se pruža kopneni put prema zapadnom dijelu zemlje.

Prekid vatre, posredstvom njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, dogovoren je u Minsku, a na snagu je stupio 15. veljače.