Visoka dužnosnica UN-a upozorila je na tešku humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini dok sukob u toj regiji ulazi u šestu godinu.

''Civili plaćaju najvišu cijenu. Više od 3.300 civila je ubijeno i skoro 9 tisuća je ranjeno otkako je sukob počeo 2014.'' izjavila je  Ursula Mueller, pomoćnica glavni tajnik UN-a za humanitarna pitanja.

Interno je raseljeno  1,5 milijuna ljudi, navela je ona u izvješću Vijeća sigurnosti UN-a.

''Humanitarne posljedice su teške. U 2019. za 3,5 milijuna ljudi bit će potrebna humanitarna pomoć i zaštita, mnogi od njih su starci, žene i djeca'', kazala je Mueller.

Civili duž linije fronta pate od fizičkih i emotivnih posljedica ponavljanih, često intenzivnih, neprijateljstava. Granatiranja, snajperska paljba i nagazne mine postali su svakodnevna realnost za milijuna ljudi, tvrdi ona.

''Civilna infrastruktura. Samo u 2018. zabilježeno je 89 slučajeva napada na vodovodnu i sanitarnu infrastrukturu, a u posljednjih 12 mjeseci 12 radnika vodovodne službe  je ranjeno u neprijateljstvima i u eksplozijama nagaznih mina'', kazala je Mueller.

''Strane u sukobu moraju poduzeti sve mjere predostrožnosti koje su u njihovoj moći kako bi izbjegle, i u svakom slučaju minimizirale, štete po civile. Međunarodno humanitarno pravo mora se poštovati kako bi se zaštitili civili i ključna civilna infrastruktura'', istaknula je dužnosnica Svjetske organizacije.

''Iako humanitarni radnici danas imaju neznatno veći pristup civilima u potrebi u odnosu na razdoblje od prije godinu dana, posebno u regijama van vladine kontrole, humanitarni pristup često je nepredvidiv'', izjavila je Mueller.

Naglasila je da više od 60 posto Plana humanitarnog odgovora u prošloj godini nije financiran. Kao posljedica toga, neki civili koji su u očajničkoj potrebi za pomoći, nisu u stanju da dobiju hranu, vodu i da im se omoguće sanitarije, zdravstvena zaštita i lijekovi, kao i zaštitne službe.

Za Plan humanitarnog odgovora u 2019. potrebna su 162 milijuna dolara, priopćila je Mueller, prenosi Xinhua.