Sjeverna Koreja krši međunarodne sankcije, objavio je UN u izvješću.

Prošle je godine zaradila gotovo 200 milijuna američkih dolara, izvozeći robu čime je kršila međunarodne sankcije, stoji u izvješću.

Izvješće skupine stručnjaka kaže da je nekoliko zemalja, među kojima su Kina, Rusija i Malezija, uvozilo robu iz Sjeverne Koreje.

Kaže također da postoje dokazi o vojnoj suradnji sa Sirijom i Mjanmarom.

Pjongjangu su SAD, UN i EU uvele sankcije zbog nuklearnog i balističkog raketnog programa.

Izvješće koje je predano Vijeću sigurnosti UN-a kaže da Sjeverna Koreja "nastavlja izvoziti gotovo svu robu koja je zabranjena rezolucijama donesenim između siječnja i rujna 2017".

Izvješće također kaže da je nekoliko multinacionalnih naftnih kompanija - kojima se ne navodi ime - pod istragom za navodnu ulogu u opskrbi Sjeverne Koreje naftnim proizvodima.

Kini, Maleziji, Južnoj Koreji, Rusiji i Vijetnamu dostavljane su pošiljke ugljena čime su prekršene sankcije, a Mjanmar i Sirija nastavljaju surađivati s glavnim sjevernokorejskim izvoznikom oružja Komidom, unatoč tome što je on na crnoj listi UN-a.

Postoje i dokazi da je Sjeverna Koreja pomagala Siriji da razvije kemijsko oružje te dostavljala balističke rakete Mjanmaru.

Sirijski dužnosnici kazali su da su jedini sjevernokorejski stručnjaci na njezinom teritoriju oni koji su uključeni u sportske aktivnosti.

Veleposlanik Mjanmara pri UN-u rekao je da zemlje nema nikakvu suradnju vezano uz oružje sa Sjevernom Korejom.