Sirijske snage koristile su kemijsko oružje više od dvadeset puta tijekom građanskog rata u zemlji, uključujući smrtonosni napad u travnju na Khan Sheikhoun, izjavili su istražitelji UN-a za ratne zločine.

Vladin zrakoplov bacio je sarin na taj grad u pokrajini Idlibu, ubivši pritom više od 80 civila, priopćilo je Povjerenstvo UN-a za istragu u Siriji.

Kemijsko oružje protiv civila

"Vladine snage nastavile su koristiti kemijsko oružje protiv civila u područjima pod kontrolom oporbe. U najtežem incidentu sirijske zračne snage koristile su sarin u Khan Sheikhoun u Idlibu, ubivši desetke ljudi, od kojih su većina bile žene i djeca", navodi se u izvješću UN-a u kojemu se taj napad proglašava ratnim zločinom.

Povjerenstvo je također priopćilo da je u američkim zračnim udarima na džamiju u selu Al-Jina u Alepu u ožujku ubijeno 38 ljudi, među kojima djeca . Istaknulo je da prilikom izvođenja tih napada američke snage nisu poduzele mjere opreza, što predstavlja povredu međunarodnog prava.

"U Al-Jini u Alepu snage Sjedinjenih Država nisu poduzele sve moguće mjere opreza kako bi zaštitile civile i civilne objekte kada su napali džamiju, čime su prekršile međunarodne humanitarne zakone", stoji u izvješću.