Petnaest zemalja UN-ova Vijeća sigurnosti osudilo je korištenje skupine Islamske države (IS) ljudskim štitom u bitci za Mosul, drugi po veličini irački grad.

Nakon razgovora iza zatvorenih vrata, petnaest zemalja "osuđuju korištenje ljudskim štitom" i traže od svih strana u ratu da "poduzmu sve za zaštitu civila", rekao je novinarima zamjenik senegalskog stalnog predstavnika Gorgui Ciss.

Senegal u studenom predsjeda Vijećem.

Vijeće, dodaje Ciss, "ne želi isto tako" da borci IS-a pobjegnu u susjednu Siriju, gdje se ta skupina također učvrstila.

Petnaest zemalja "izražava odlučnu potporu koordiniranim naporima UN-a i iračke vlade radi rješavanja humanitarne krize" koju je potaknula ofenziva na Mosul.

Traže 284 milijuna dolara

Traže od članica UN-a da izdvoje više novca za Mosul, 284 milijuna dolara.

Milijun civila uhvaćeno je u stupicu u Mosulu, gdje se džihadisti pripremaju za bitku s iračkim snagama koje su sada zauzele položaje na istoku grada.

UN je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" za desetke tisuća civila koje je IS tijekom povlačenja poveo sa sobom kako bi ih poslije možda iskoristio kao ljudski štit.

Irački veleposlanik u UN-u Mohammed Ali Alhakim istaknuo je da je "veoma zadovoljan" takvim stajalištem Vijeća, rekavši da je "svih petnaest zemalja poduprlo vojne i humanitarne napore iračke vlade".