Sirijska vlada odgovorna je za smrtonosni napad sarinom u gradu Khan Sheikhounu pod kontrolom pobunjenika, zaključak je izvješća Ujedinjenih naroda.
 
"Panel je uvjeren da je za ispuštanje sarina u Khan Sheikhounu 4. travnja 2017. godine odgovorna Sirijska Arapska Republika", stoji u izvješću koje su u četvrtak objavili Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) i UN-ov Zajednički istražni mehanizam (JIM).
 
U tom je napadu u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije usmrćeno više od 87 ljudi.
 
"Nema budućnosti za Asadov režim"
 
Strašne slike stradalih i umirućih među kojima je bilo i djece podigle su na noge svjetsku javnost, potaknuvši Sjedinjene Države na ispaljivanje projektila na sirijsku zračnu bazu odakle je po tvrdnjama Zapada napad izveden.
 
Sirija i njezina saveznica Rusija upozorile su da je curenje sarina možda prouzročila detonacija oružja pobunjenika, ali UN-ov panel potvrdio je izvješća zapadnih obavještajnih službi prema kojima je za napad odgovoran sirijski režim.
 
Izvješće će pojačati pritisak na Asadov režim u trenutku kada Washington nakon pobjeda nad oružanom skupinom Islamskom državom ponovo traži ostavku sirijskog predsjednika.

"Smatramo da nema budućnosti za Asadov režim, za Asadovu obitelj", kazao je američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson u četvrtak u Ženevi gdje se sastao s izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom.
 
Rusija uložila veto na istragu o napadu
 
De Mistura pokušava organizirati novi krug pregovora Asadovog režima i oporbene koalicije koji bi trebali početi 28. studenog u Ženevi. Fokus bi trebao biti na izradi nacrta novog sirijskog ustava i na sazivanju izbora koji bi se održali pod nadzorom UN-a.
 
Šef američke diplomacije ustvrdio je pak u Ženevi da se američka politika nije promijenila, iako njegove riječi predstavljaju znatno oštriji ton u odnosu na nedavnu poruku Washingtona da Asadova sudbina nije njihov prioritet.
 
"Mislim da sam to rekao već više puta. Vladavina Asadove obitelji bliži se kraju i pitanje je samo kako će se to izvesti", kazao je Tillerson.
 
Rusija s Iranom i Turskom vodi paralelni mirovni proces kroz niz razgovora u glavnom gradu Kazahstana Astani. Reakcija Moskve na Tillersonove izjave bila je hladna.
 
"Mislim da ne bismo trebali predviđati ničiju budućnost", kazao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija, koji je u utorak uložio veto na pokušaj SAD-a da se proširi istraga o napadu sarinom.