Unatoč međunarodnom angažmanu i sjevernokorejskim obećanjima o ekonomskim reformama, stanje ljudskih prava u toj izoliranoj zemlji i dalje je očajno, izjavio je u petak posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Tomas Quintana.

Quintana, čiji je dolazak u Sjevernu Koreju blokirala vlada, posjetio je ovaj tjedan Južnu Koreju u sklopu istrage s čijim će rezultatima biti upoznato UN-ovo Vijeće za ljudska prava u ožujku.

Podsjetivši da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pokrenuo napore za poboljšanje životnih uvjeta usredotočivši se na ekonomski razvoj, Quintana je rekao da preliminarni nalazi pokazuju kako se ti napori nisu pretvorili u poboljšanje života većine ljudi.

''S obzirom na pozitivan razvoj događaja kojemu je svjedočio svijet u prošloj godini, još je žalosnije da je stanje ljudskih prava na terenu ostalo nepromijenjeno te je i dalje krajnje ozbiljno'', izjavio je Quintana na brifingu za novinare u Seulu.

U svim područjima koja se odnose na uživanje ekonomskih i socijalnih prava, uključujući zdravlje, stanovanje, obrazovanje, socijalnu sigurnost, zapošljavanje, hranu i vodu, većina stanovništva je zanemarena.

Sjeverna Koreja opovrgava kršenja ljudskih prava i kaže da međunarodna zajednica koristi to pitanje u političkoj zavjeri u svrhu njezine izolacije.

Ujedinjeni narodi  su potvrdili da se u zemlji i dalje nalaze politički zatvori u kojima su "tisuće" zatvorenika, rekao je Quintana citirajući izvor koji je kazao da je "cijela zemlja zatvor".