UN je naložio Bosni i Hercegovini da isplati odštetu ženi silovanoj u ratu te da uspostavi sustav za isplatu reparacija žrtvama ratnih zločina, odlučio je Odbor protiv torture UN-a, nakon tužbe silovane žene koja nije dobila financijsku kompenzaciju, usprkos presudi bosanskohercegovačkog suda, prenosi u četvrtak Reuters, dodajući da je riječ o odluci bez presedana.

Silovatelj osuđen, no nije platio odštetu u iznosu od 15 tisuća eura

Žena, čiji identitet nije poznat, silovana je 1993. u blizini Sarajeva. Njen je silovatelj osuđen, ali nije platio 15 tisuća eura odštete jer nije imao ta sredstva.

Odluka Odbora donesena je početkom kolovoza te ju je Reuters dobio na uvid, ali još nije javno objavljena. Prema odluci Odbora za torturu UN-a, država mora platiti spomenuti iznos i uspostaviti pravila kako bi i druge žrtve u sličnim slučajevima mogle dobiti naknadu od države.

Najmanje je 20 tisuća žena silovano tijekom rata u Bosni i Hercegovini

Žalbu je podnijela žrtva uz pomoć nevladine organizacije Trial International koja pomaže žrtvama seksualnog nasilja.

Prema procjenama UN-a, najmanje je 20 tisuća žena silovano tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Odbor je zaključio da je BiH prekršila Konvenciju UN-a protiv torture te mora pružiti adekvatnu i pravednu kompenzaciju, kao i besplatnu medicinsku i psihološku njegu oštećenoj, ali i uputiti javnu ispriku.

Ova odluka mogla bi biti presedan za žrtve seksualnog nasilja

UN-ov Odbor je također odbacio zastaru za ratne zločine, utvrdivši da je takva praksa "neopravdano restriktivna i predstavlja nepremostivu barijeru" ispunjavanju prava žrtve na kompenzaciju.

Odluka Odbora protiv torture mogla bi biti presedan koji bi dozvolio svim žrtvama seksualnog nasilja da zatraže kompenzaciju na globalnoj razini po međunarodnim zakonima o torturi.