Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla trajati godinama, upozorio je UN.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao neizvjesnost u pogledu opskrbe hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena.

Neke bi se zemlje mogle suočiti s dugotrajnom glađu ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, dodao je.

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u, javlja BBC.

Govoreći u srijedu u New Yorku, glavni tajnik UN-a Guterres je rekao da sukob, u kombinaciji s učincima klimatskih promjena i pandemije, "prijeti da će desetine milijuna ljudi biti pogođeno nesigurnošću po pitanju opskrbe hrane praćenu pothranjenošću i masovnom glađu".

-Na svijetu sada ima dovoljno hrane ako djelujemo zajedno. Ali ako ne riješimo ovaj problem danas, suočit ćemo se s globalnom nestašicom hrane u nadolazećim mjesecima - dodao je.

Upozorio je da je jedino učinkovito rješenje krize reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i gnojiva koje proizvode i Rusija i Bjelorusija, natrag na globalno tržište.