Borci tzv. Islamske države u Iraku i Siriji prodaju otete tinejdžerke na tržnici bijelog roblja "ponekad tek za jednu kutiju cigareta", izjavila je specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ona je tijekom travnja posjetila Irak i Siriju i od tada radi na akcijskom planu za rješenje problema strašnog seksualnog nasilja koji sprovode džihadisti IS-a, prenijela je agencija AFP.

"To je rat koji se vodi preko tijela žena", rekla je Bangura, koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i djevojkama koje su pobjegle iz zarobljeništva sa područja pod kontrolom IS-a, sa lokalnim vjerskim i političkim liderima i prilikom posjete izbjeglicama u Turskoj, Libanu i Jordanu, prenose Nezavisne.

Džihadisti organiziraju tržnice s robljem, na kojima trguju djevojkama otetim tijekom novih ofanziva, ali zasad nema podataka o tome koliko ima djevojaka i žena koje džihadisti drže u zarobljeništvu.

"Oni  otimaju žene kad zauzmu neko područje, kako bi imali - ne želim to nazvati svježim zalihama - ali tako dobijaju nove djevojke", istaknula je Bangura.

Džihadisti djevojke ponekad prodaju "za samo jednu kutiju cigareta", a ponekad za više stotina ili tisuća dolara, rekla je izaslanica UN i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerki, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jazida, koji su meta napada džihadista.

"Neke od njih su otete, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju", rekla je Bangura i dodala da su djevojke zatim prisiljene da stoje pred grupom muškaraca koji procjenjuju "koliko one vrijede".

Otmica djevojaka je postala ključni dio strategije IS-a za regrutiranje stranih boraca, koji tijekom posljednjih 18 mjeseci u rekordnim brojevima putuju u Irak i Siriju kako bi se borili na strani džihadista.

"Oni tako privlače mlade muškarce, tako što im govore da ih u IS-u čekaju žene, djevice koje mogu oženiti. Strani borci čine okosnicu oružanih grupa džihadista", rekla je Bangura.