Kraljica Elizabeta preminula je u 97. godini nakon što je završila pod nadzorom liječnika.

U dvorac Balmoral su nakon što su liječnici izrazili zabrinutost za njeno zdravlje, stigli princ Charles i njegova supruga Camilla Parker Bowles, kao i princ William, princ Andrew i princeza Anne, a zadnji je stigao princ Harry.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor

Elizabeta II. kraljica je Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, kao i svih zemalja Commonwealtha. Kraljica je rođena pod imenom Elizabeth Alexandra Mary Windsor 21. travnja 1926. godine, a za života je zaradila titule najdugovječnijeg britanskog monarha i najdugovječnije čelnice države. Na tronu je od 2. lipnja 1953. godine.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip - Umrla kraljica Elizabeta II.

Elizabeta je prvo dijete princa Alberta, vojvode od Yorka, i njegove supruge Elizabeth Bowes-Lyon. Kao dijete mlađeg sina kralja Georgea V. u ranijoj mladosti nije mogla ni pretpostaviti da će jednoga dana upravo ona sjesti u kraljevsko prijestolje. Nakon što je njezin djed preminuo, a ujak Edward VIII. abdicirao, njezin otac postao je britanski kralj George VI.

Kraljica i njezina sestra, princeza Margaret Rose, školovale su se kod kuće, a tijekom Drugog svjetskog rata živjele su daleko od svoje obitelji, u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Krunu je naslijedila 1952. godine

Početkom 1947. godine Elizabeta je s roditeljima bila na službenom putovanju u Južnoafričkoj Republici, a po povratku je kraljevska obitelj objavila kako se nasljednica britanske krune udaje. Njezin odabranik bio je Philip Mountbatten, prijašnji princ od Grčke i Danske. Par se vjenčao 20. studenog 1947. godine, a Philip je postao vojvoda od Edinburgha. Princ Charles njihovo je prvo dijete, a rodio se 14. studenog 1948. u Buckinghamskoj palači.

Krunu je naslijedila 1952. godine - Umrla kraljica Elizabeta II.

U ljeto 1951. godine zdravlje kralja Georgea, Elizabethina oca, stravično se pogoršalo, a njegova starija kći odradila je nekoliko službenih izleta umjesto njega. Dok su Elizabeta i princ Philip bili na službenom putovanju u Keniji, do njih je stigla vijest da je britanski kralj preminuo. Elizabeta se u Englesku vratila kao kraljica. Njezina krunidba održana je 2. lipnja 1953. godine.

Kraljica Elizabeta preminula je u 97. godini - Umrla kraljica Elizabeta II.

Kraljica i njezin suprug iste su godine išli na turneju po zemljama Commonwealtha, a obilježili su i prvi posjet britanskog monarha Australiji i Novom Zelandu. Elizabeta je 1961. godine posjetila Indiju i time postala prvi britanski monarh koji je tu zemlju posjetio nakon 50 godina, a prva je posjetila i Južnu Ameriku.