Prema riječima Frickensteina, tehnologija će u godinama koje dolaze biti prenijeta na cjelokupnu gamu vozila njemačkog proizvođača.

Male kamere na pozicijama klasičnih vanjskih retrovizora nisu rijetkost na konceptnim vozilima, ali ova tehnologija još uvijek nije našla praktičnu primjenu u serijskim modelima. BMW bi to mogao promijeniti već do kraja ove dekade.

Njemački proizvođač luksuznih automobila izložio je na nedavno završenom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu koncept BMW i8 Mirrorless. Prototip zasnovan na standardnoj verziji i8 umjesto konvencionalnih vanjskih retrovizora sa ogledalima ima kamere, prenosi B92.

BMW ističe da je ovakvo rješenje u prednosti u poređenju sa klasičnim retrovizorima, jer pokriva veće vidno polje, pa vozač ima bolji pregled pozadi.

Da se bavarska kompanija neće zaustaviti samo na prototipu, potvrdio je šef razvoja BMW-a, Elmar Frickenstein, koji je izjavio da će tehnologija biti spremna za serijsku proizvodnju do 2019. godine. Pored toga što će kamere umjesto ogledala povećati sigurnost u vožnji, očekuje se da će zahvaljujući boljim aerodinamičkim karakteristikama one uticati na smanjenje otpora zraka i potrošnje goriva.

Za sad nije poznato koji produkcijski model BMW-a će imati tu čast da prvi promovira nove retrovizore, ali tipuje se na najluksiuzniji - Seriju 7. Prema riječima Frickensteina, tehnologija će u godinama koje dolaze biti prenijeta na cjelokupnu gamu vozila njemačkog proizvođača.

Oni koji podrobnije prate događanja u automobilskoj industriji, prisetit će se da je slične kamere Volkswagen ponudio kupcima eksperimentalnog ekonomičnog modela XL1, ali su one ugrađene u svega 200 primjeraka tog automobila.

Ako umjesto vanjskih ogledala kamere postanu i naša realnost jednog dana, pitamo se hoće li popravka razbijenog retrovizora biti skuplja ili jeftinija nego sada?