Tek što je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske završilo akciju 'Kolt' u kojoj je utvrđeno da se bazna ulja miješaju sa gorivom, te privedeno 12 osoba, i iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljuju da će se i oni umiješati u ovaj problem.

Trideset posto goriva porijeklom iz Mađarske, koje svakodnevno toče građani BiH nije dizel, kako piše na pumpama, već bazno ulje, što je utvrdio entitetski MUP.

Ono oštećuje automobile, ali vlasnicima pumpi koje ga naručuju iz Mađarske donosi čisti profit, jer se na uvoz baznog ulja ne plaćaju trošarine i porez.

Naime, na bosanskohercegovačkom tržištu sa punom cijenom svakodnevno se prodaju tisuće litara goriva. Trećina goriva koje stiže iz Mađarske preko Srbije, je u biti bazno ulje. Građani BiH ga plaćaju punom cijenom, a na jednoj cisterni, zarada je 30 tisuća maraka.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavljuje da će se sva odjeljenja Ministarstva sigurnosti BiH uključiti u rješenje ovog problema.

"Ovo je klasičan primjer organiziranog kriminala u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi na štetu građana BiH. Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) otvorit će istragu na državnoj razini, kako bismo spriječili ovu vrstu šverca robama s visokim trošarinama. Šteta koja nastaje mjeri se stotinama milijuna maraka godišnje. Da ne spominjem štetu koja nastaje na automobilima“, istakao je Mektić za Al Jazeera Balkans.