Ono što je Večernjak pisao prije nekoliko mjeseci, pokazalo se istinitim. Projekt pod nazivom “Buroj Ozon”, čija je vrijednost procijenjena na 4,5 milijardi maraka i u sklopu kojeg se trebalo izgraditi golemo turističko naselje iza kojeg je stala privatna tvrtka Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već treću godinu čeka na realizaciju. Kako s najavljenom investicijom nešto ne štima, potvrdio je i načelnik Trnova Ibrahim Berilo.

- Sukladno ugovoru o kupoprodaji, tvrtka Buroj International do sada je ispoštovala dugove i rokove prema Općini Trnovo - ističe načelnik Berilo u izjavi za Dnevni avaz i dodaje da, “prema ugovoru, još nije isplaćen cjelokupan dug”. Od polaganja kamena temeljca 2016. godine, pod pokroviteljstvom najviših predstavnika bošnjačke vlasti, te potpisivanja ugovora s načelnikom općine Trnovo Ibrom Berilom, ništa se veće nije uradilo na izgradnji elitnog turističkog naselja. Ovim investicijom o kojoj su pisali regionalni i svjetski mediji lani se pozabavio i Ured za reviziju, koji u svom izvješću na račun ugovora iznosi niz primjedbi.

U svom izvješću revizori su utvrdili da je nakon izvršenog postupka licitacije građevinskog zemljišta koje je izvršilo Povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja, 21.rujna 2016. zaključen je ugovor o kupoprodaji nekretnina između Općine i Buroja d.o.o Trnovo, ukupne vrijednosti 2,039.270 KM, za površinu od 203.927 četvornih metara, po cijeni od 10 KM po četvornom metru. Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mjesec dana ranije izvršila je uplatu kao jamstvo u iznosu 50.000 KM. Preostali dio ugovorenog iznosa od 1,989.270 KM, kako ističu revizori, prema važećem ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio dužan uplatiti u roku od 90 dana, s tim što je jedna trećina kupoprodajnog iznosa morala biti uplaćena u roku od 30 dana. Kako kupac, tvrtka Buroj, nije obavio plaćanje u naznačenom roku, ugovor o kupoprodaji trebao je biti raskinut. Do raskida ugovora nije došlo jer je Općinsko vijeće 29. prosinca 2016. donijelo odluku o izmjeni i dopuni prethodno donesene odluke.

Dopuna se odnosila na dio promjene rokova, koji su bili mogući samo u slučaju postojanja izvanrednih okolnosti, a uz prethodno obrazložen zahtjev kupca. Kako cijela investicija ne bi zbog spore administracije propala, pod jakim političkim sponzorstvom početkom 2017. , na pojedinim lokacijama dana je suglasnost BH Telecomu d.d. Sarajevo i Sarajevogasu d.o.o Sarajevo, te prethodna elektroenergetska suglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo. Tako revizori u svojoj analizi pišu kako je, na temelju mišljenja općinskog Pravobraniteljstva, na nacrt aneksa ugovora o kupoprodaji nekretnina od 6. siječnja 2017. godine, 5. svibnja 2017. zaključen aneks ugovora o kupoprodaji nekretnina.

- Predmet navedenog aneksa ugovora je izmjena u dijelu ugovorenog roka plaćanja te promjena naziva kupca koji je u međuvremenu izvršio promjenu naziva u Buroj International Group d.o.o sa sjedištem u ul. Trnovo bb, registriran kod Općinskog suda u Sarajevu. Prema aneksu ugovora, ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1,989.270 KM kupac će isplatiti na depozitni račun prodavača, tako što će iznos od 629.757 KM, što s predujmom čini jednu trećinu kupoprodajne cijene, isplatiti najkasnije do 30. listopada 2017. godine, a ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1,359.513 KM najkasnije do 30. studenoga 2017. - stajalo je u izvješću revizora. Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od neki dan sa sjedištem u BiH, nije još realizirala uplatu.