Predstavnici umirovljenika u Federaciji BiH traže sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalićem na kojem bi se govorilo o usklađivanju mirovina koje je po Zakonu o MIO-u 15. travnja, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH. Mehić kaže kako Federalna vlada traži rješenje.

"U fokusu Vlade Federacije BiH posljednjih dana je nabavka cjepiva, što je sasvim razumljivo i u neprestanom je zasjedanju zbog toga. Mi to shvatamo. Kada je riječ o redovitom usklađivanju mirovina koje je predviđeno Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju 15. travnja, rečeno nam je da se traži rješenje, da se barem u nekoj mjeri, nekom procentu sačini usklađivanje mirovina. Evo vrijeme izmiče, 15. travanj nije daleko. Tražili smo razgovor sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, vjerojatno će to uslijediti za koji dan, a gdje ćemo iznijeti sve argumente", govori nam Mehić.

Dodaje i kako se čuo sa zamjenikom federalnog ministra rada i socijalne politike.

"Kao što je poznato, resorni ministar Vesko Drljača je ranije kazao kako nema statističkih podataka o padu bruto društvenog proizvoda (BDP) i nema podataka o rastu, odnosno, padu cijena troškova života. A na osnovu ta dva parametra se radi usklađivanje. Čovjek je rekao da nema te podatke. Uglavnom, građani kao potrošači, a posebno umirovljenici, se žale da su izuzetno poskupjele osnovne životne namirnice.

Zbog svega tražimo usklađivanje mirovina i da se postotak usklađivanja računa od siječnja 2021. godine jer umirovljenici su legalisti, poštivaju zakon i bit će strogo u duhu sa zakonima i zbivanjima u društvu
", poručuje Mehić.