Upravni odbor Federalnog saveza udruženja umirovljenika traži hitan sastanak s čelnim ljudima oba Doma Parlamenta Federacije nakon što su službeno obaviješteni o inicijativi neformalne grupe za izmjene i dopune aktualnog Zakona o MIO-u. Upozoravaju da bi prihvaćanje sporne inicijative dovelo u povlašteni položaj samo jednu grupu umirovljenika u odnosu na 425.000 umirovljenika u Federaciji od kojih 300.000 prima mirovinu nižu od 500 maraka. Bila bi to katastrofalna greška, ističu u Savezu, koja bi mogla uzrokovati i političku destabilizaciju Federacije.

Umirovljenici ogorčeni. Najave povećanja mirovina ne znače im ništa. Prvo, preskromne su. Drugo, start je nizak. A oni na ivici preživljavanja.

- Neka se naša vlada zapita kako umirovljenici s tako malo mirovine opstaju. Mi smo najsavesniji kad treba platiti režijske troškove, pola mirovine dajemo na njih, pola ostaje. Ta polovica je kod nekog malo veća kod nekog minimalna – ističe Stojna Mladenov, članica Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika ZDŽ-a.

S nevjericom reagiraju na inicijativu neformalne grupe umirovljenika kojom se traže izmjene i dopune aktualnog Zakona o MIO-u. Ali samo za određene kategorije.

- Uzimaju ljudi sebi za pravo da traže od zakonodavne vlasti nešto na koji bi način osigurali da imaju mirovine veće od plaće, što nema nigdje zabilježeno u svijetu – navodi Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

- Radi se o pripadnicima Oružanih snaga koji idu u penziju možda i sa 15-20 godina staža. Njima je tim zakonom dato da uzmu pet najboljih godina, od tih pet najboljih godina uzima se osnovica 75%. Traže na tu osnovicu 48% povećanje što u krajnjem ishodu znači da bi 11,5% imali veću penziju nego što sada imaju plaću – objašnjava Mustafa Trakić, predsjednik UO Saveza udruženjaumirovljenika ZDŽ-a.

U ime 425.000 umirovljenika u Federaciji upozoravaju federalne parlamentarce na moguće dramatične posljedice ukoliko za njih sporna inicijativa bude prihvaćena.

- To pravo koje su neke njihove kolege imale, imale su do stupanja na snagu Zakona 2018. godine i taj zakon je stavljen ad acta. On je devastirao mirovinski sustav. Ako bismo se ponovo vraćali na to, onda bi u pitanje bio doveden mirovinski sustav i isplata svih mirovina – upozorava Mehić.

- Ni u kom slučaju ne smije se dogoditi da ova izmjena zakona prođe. Ne smije se više narušavati mirovinski sustav, ne smije se dovoditi u pitanje isplata mirovina – poručuje Trakić.

Federalni premijer poručuje umirovljenicima da će mirovinerasti. Na društvenim mrežama napisao je: “To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam“. Umirovljenici žele vjerovati da pri tome misli na vanredno povećanje mirovina jer u aktualnom trenutku ekonomski parametri ne ostavljaju prostora za zakonom predviđeno redovno usklađivanje mirovina.