Ruske snage povukle su se s juga Ukrajine, a Bidenova administracija je najavila nove pakete vojne pomoći za Ukrajinu. No u njima nema onoga što Ukrajina već duže vrijeme priželjkuje - nema Gray Eagle dronova s Hellfire projektilima, prenosi CNN.

Prema riječima dvojice dužnosnika, SAD želi ove bespilotne letjelice modificirati kako ni jedna ne bi bila izgubljena. Amerikanci su oprezni zbog osjetljive tehnologije koju ne žele izgubiti. Što je manja mogućnost da budu izgubljeni, vjerojatnije je da će ih Ukrajina dobiti.

"Postoje vrlo specifične tehničke promjene koje se mogu napraviti na njima, koje bi to mogle omogućiti u bližoj budućnosti", rekao je dužnosnik Kongresa. "Ali te stvari traju neko vrijeme i prilično su složene", dodao je.

Američki je dužnosnik potvrdio da vojska proučava koje je promjene moguće napraviti na ovom dronu kojeg u vojsci zovu MQ-1C, a proizvodi ga General Atomics. "Ovo je najbolje što možete dobiti od dronova, ovo su stvarno sofisticirane letjelice", kazao je Seth Jones, direktor Međunarodnog sigurnosnog programa pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Međutim, nemodificirani Gray Eagle, koji može nositi četiri rakete Hellfire i letjeti na 7500 metara gotovo 30 sati, vjerojatno neće biti na popisima vojne pomoći za Ukrajinu. "Još uvijek nismo odustali od toga da Ukrajini u budućnosti damo ove bespilotne letjelice ako joj budu potrebne, ali samo uz napravljene nužne promjene", kazao je američki dužnosnik.

O Gray Eagleu se još uvijek raspravlja, nije isključeno ni da ih SAD neće dati Ukrajini, rekli su američki dužnosnik i ukrajinski dužnosnik. Wall Street Journal je ranije izvijestio da je Pentagon odbio zahtjev Ukrajinaca.

Ukrajina i dalje gura

"I dalje guramo, nismo odustali. Radi se o našem preživljavanju", tvrdi ukrajinski dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Roger Cabiness, nije htio komentirati situaciju s Gray Eagleovima, rekao je samo da se Ministarstvo obrane i dalje konzultira s Ukrajinom. Komentirati nisu htjeli ni iz Bijele kuće, ni iz General Atomicsa, koji proizvodi ove bespilotne letjelice.

Osim mogućnosti da na sebi nosi pogubne projektile, Gray Eagle bi Ukrajini omogućio veću sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka i izviđanje s većih udaljenosti. Također, snagama na tlu bi omogućio bolje ciljanje i borbu protiv ruskih dronova. Tijekom rata, SAD nije pokazao spremnost da Ukrajini da naprednu opremu za ciljanje daljih meta, kao što su projektili koji bi im omogućili napade na ruski teritorij, što bi Moskva mogla shvatiti kao značajnu eskalaciju sukoba.

No, što se tiče Gray Eagleova, američki dužnosnik kaže da se ne radi o bojazni od eskalacije, već sigurnosti tehnologije. Strah ih je da će skupi dronovi doći u ruske ruke.

"Ovo su jako skupi sistemi, strah nas je da bi mogli biti oboreni", dodao je dužnosnik. Odbio je reći za koje bi dijelove ovih bespilotnih letjelica bilo pogubno da dođu u posjed Rusije. SAD je već doživio sličan scenarij. Nakon što su u Ukrajini oboreni iranski dronovi, SAD je došao u posjed olupina.

Američki dužnosnici nisu otkrili koja je tehnologija na Gray Eagleovima najosjetljivija, ali kažu da nije ništa što bi dodatno eskaliralo sukob jer je slična već u upotrebi. Najvjerojatnije se radi o tehnologiji za prikupljanje podataka, snimanje i senzorima, tvrdi Jones. Vjeruje da SAD više brine da ne potaknu daljnju eskalaciju sukoba s Rusijom.

"Ovi dronovi koristili bi se daleko od prvih linija. Sumnjam da bi itko ušao u rizik korištenja ovih letjelica na malim udaljenostima jer mogu ciljati i prikupljati podatke s velikih udaljenosti", kazao je.

SAD je već modificirao oružje

Ovo ne bi bio ni prvi put da Amerika modificira svoje sisteme prije nego što ih da Ukrajini. The Wall Street Journal je u ožujku objavio da su tajne komponente uklonjene s protuzračnih projektila Stinger jednostavnim odvrtanjem nekoliko vijaka. To je bilo dovoljno da ih SAD isporuči. Kao i u slučaju dronova, SAD je ranije već Ukrajini odbio dati projektile dugog dometa ATAMCS, koji mogu ciljati mete udaljene 300 kilometara. Ukrajina ih želi toliko da su SAD-u ponudili potpunu transparentnost, tvrde izvori.

"Trebamo ATACMS", kazao je ukrajinski dužnosnik kad je upitan što je uz Gray Eagle na vrhu popisa njihovih želja.

Američki paket pomoći vrijedan 400 milijuna dolara najavljen je ranije ovog mjeseca i uključuje više od 1000 bespilotnih dronova Phoenix Ghost. Za razliku od Grey Eaglea, to su manje samoubilačke letjelice za jednokratnu upotrebu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Bidenova administracija je Ukrajini dala brojna napredna oružja. Amerika je pažljivo balansirala kako ne bi napravila ništa što bi Rusija smatrala eskalacijom sukoba. Predsjednik Joe Biden je na konferenciji za medije to i potvrdio.

"Ne želim da Ukrajina počne napadati ruski teritorij", kazao je Biden.

Biden je istaknuo da, iako su im dali visoko učinkovite mobilne raketne sustave HIMARS, Ukrajini nije ponuđeno streljivo većeg dometa koje ide uz te sustave, među kojima je i ATACMS. Ukrajini NATO članice nisu poslale ni borbene zrakoplove, koji su često spominjani u raspravama o tome što treba slati Ukrajini. O tome se navodno još uvijek raspravlja. Ne zna se radi li se o američkim vojnim avionima ili borbenim zrakoplovima sovjetskog porijekla poput MIG-29. SAD bi u tom slučaju od zemalja kao što je Poljska tražio da Ukrajini daju svoje MIG-ove, a zauzvrat im dao američke zrakoplove. Slati američke zrakoplove u Ukrajinu i nema previše smisla jer nema borbi u zraku, ukrajinski piloti nisu obučeni za upravljanje njima i njihovo je održavanje suviše komplicirano.

Ukrajinski dužnosnik kaže da su priče o eskalaciji "sr*nje"

Postavlja se pitanje i kako bi Putin na to reagirao, koje je od posebne važnosti otkad je on zaprijetio korištenjem nuklearnog oružja. "Testiramo koliko će eskalatornih mjera Putin podnijeti, ali što ako on izgubi strpljenje?" kazao je upućeni izvor.

"Koliko on još strpljenja ima? Koliko ga još možemo testirati? Američke tajne službe i obrana pokušavaju to saznati", dodao je.

Ukrajinske dužnosnike priča o eskalaciji frustrira, kažu da su već mogli na ruskom teritoriju koristiti HIMARS, ali nisu.
"Ovo je sr*nje, iskreno. O kakvoj eskalaciji govorite?" pita se ukrajinski dužnosnik.

"Bojite li se nuklearne bombe ili nečeg drugog? Ne razumijem", zaključio je.