Ukrajinska vojska je priznala gubitak nekoliko gradova i sela u istočnim regijama zemlje uslijed pojačane ruske ofanzive, javlja CNN.

Teške borbe su u tijeku na tri fronta, a ruske snage su dobile pojačanja i opskrbljene su iz baza unutar Rusije, izjavio je u srijedu glasnogovornik ukrajinske vojske.

Unatoč gubitku teritorije, ukrajinske vlasti su priopćile da je samo u oblastima Donjecka i Luganska odbijeno devet neprijateljskih napada, te da je uništeno dosta ruske vojne opreme, uključujući devet tenkova i 11 artiljerijskih sustava.

Ukrajinske trupe se uglavnom bore u tri pravca kako bi spriječile ruske snage da zauzmu sve oblasti Donjecka i Luganska, što je Kremlj proglasio za cilj.

Sa sjevera, ruske jedinice napadaju u pravcu Barkinove, grada južno od Iziuma, te su zauzele selo Zavodi oko kojeg se bitka vodi već nekoliko dana, priopćila je ukrajinska vojska. Ukrajinka vojska je također priznala da su Rusi zauzeli periferiju naselja Velika Komišvaha u istoj oblasti.

Sa istoka, ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Zarične i počele da napadaju obližnji Jampil.

Glasnogovornik vojske Ukrajine je rekao da su ruske ofanzivne operacije također bile bazirane na oblasti Severodonjeck, Popasna i Kurakhiv. Ruske trupe su također preuzele kontrolu nad naseljem Novotoškivske i pokušavaju da napreduju dalje prema zapadu.

Na jugu, ruske snage pokušavaju uspostaviti kopneni most prema Krimu i zauzeti ukrajinske regije uz obalu.

Južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga priopćilo je da se ruske jedinice pregrupiraju i provode zračno izviđanje, te da pokušavaju da probiju na sjever prema gradu Krivi Rog i u regiju Zaporožja.

Prijavljena je šteta na energetskoj infrastrukturi u gradu Zelenodolsku i težak požar u Dnjepropetrovsku.

“Oružane snage Ukrajine pokazuju hrabrost i izvode uspješne operacije”, rekao je načelnik gradske vojne uprave Krivi Rog, te dodao da je zarobljen određeni broj ruskih vojnika.