Rusija ni nakon više od šest mjeseci rata nije uspjela ostvariti jedan od glavnih ciljeva u Ukrajini - osvajanje cijele regije Donjeck. Rusija je, podsjećamo, uspjela osvojiti istočnu regiju Luhansk, ali diljem Donjecka i dalje se vode izuzetno teške borbe.

Ruski predsjednik zbog toga je bio prisiljen promijeniti rok za osvajanje Donjecka s 31. kolovoza na 15. rujna, tvrdi Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinska vojska objavila je da se ruske snage regrupiraju kako bi povećale broj vojnika zapadno od grada Donjecka. Američki think-tank Institut za rat rekao je da je "vrlo malo vjerojatno" da će Rusija uspjeti osvojiti cijeli Donjeck do 15. rujna.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage pretrpjele "značajne gubitke" oko Hersona.

Uspjesi Ukrajine bili su "prilično uvjerljivi", kaže Natalija Humeniuk, glasnogovornica vojnog zapovjedništva južne Ukrajine.

"Neprijatelj trpi prilično značajne gubitke - gubici u ljudstvu kreću se od desetaka do stotina. Gori im i oprema. Više pozitivnih vijesti vjerojatno će uslijediti vrlo uskoro", kazala je.

"Nastavljamo uništavati neprijatelja, njegovu logistiku, sposobnosti, kapacitete. Eksplodiraju skladišta streljiva, eksplodiraju pontonski prijelazi. To znači da su neprijateljske logističke i prometne veze potkopane do te mjere da ne mogu skupiti pričuve", kazala je.

Operativno zapovjedništvo Jug tvrdi da je gađan niz ciljeva, uključujući trajektni prijelaz. Moskva je zanijekala izvješća o napretku Ukrajine i rekla da su njezine trupe razbile ukrajinske snage.