Veliki ruski desantni brod Cezar Kunikov potopljen je uz pomoć pomorskih dronova Magura V5, izvijestila je obrambena obavještajna služba Ukrajine. Prema dostupnim informacijama, napad se dogodio u Crnom moru u blizini grada Alupka na okupiranom Krimu.

"Obrambena obavještajna služba Ukrajine, u suradnji sa svim komponentama Sigurnosnih i obrambenih snaga Ukrajine, uništila je veliki desantni brod Cezar Kunikov, koji pripada Crnomorskoj floti agresorske države Rusije. Uspješnu misiju izvele su specijalne snage Grupe 13 Obavještajne službe obrane Ukrajine", stoji u priopćenju.

"Na lijevom boku su nastale velike rupe i Cezar Kunikov je počeo tonuti. Simbolično je da je prije točno 81 godinu (14. veljače) ubijen ruski časnik po kojem je brod dobio ime. Okupatorska potraga i akcija spašavanje bile su neuspješne. Slava Ukrajini", poručili su ukrajinski obavještajci, koji su objavili i snimku udara.
 


Helikopteri tražili članove posade?

Dodali su kako se radi o jednom od najnovijih ruskih brodova. Brod je mogao primiti 87 članova posade, a sudjelovao je u ratovima u Gruziji, Siriji i Ukrajini. Na početku ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Cezar Kunikov bio je usidren u okupiranom Berdjansku i pretrpio je štetu kada su ukrajinske snage potopile desantni brod Saratov.

Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njegove snage protuzračne obrane noćas oborile šest dronova u Crnom moru. Istovremeno je više Telegram kanala javilo kako nešto gori u moru između Alupke i Katsivelija.

Dva helikoptera Mi-8 također su navodno kružila nisko iznad vode u tom području. Kasnije je uočen i helikopter Ka-27 za potragu i spašavanje.