Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu kako Ukrajina razumije da ne može ući u NATO dok na njezinom tlu bjesni rat, ali je istaknuo da Kijev želi signal da se može pridružiti vojnom savezu nakon što rat završi.

"Razumijemo da ne možemo biti članica NATO-a tijekom rata, ali moramo biti sigurni da hoćemo nakon rata", rekao je Zelenskij na tiskovnoj konferenciji s poljskim i litavskim predsjednicima koji su ga posjetili u Kijevu.

"To je signal koji želimo dobiti - da će Ukrajina nakon rata biti članica NATO-a", dodao je.

Ponavljajući stajalište Kijeva prije samita NATO-a u Litvi sljedećeg mjeseca, rekao je da Ukrajina također želi sigurnosna jamstva za razdoblje dok se ne pridruži savezu.

"Želimo treći signal na samitu NATO-a da će Ukrajina dobiti sigurnosna jamstva - ne umjesto NATO-a, nego za vrijeme dok ne budemo u savezu", rekao je.

Poljska i Litva učinit će sve što mogu kako bi osigurale da Ukrajina što prije postane članica NATO-a, rekao je u srijedu poljski predsjednik Andrzej Duda tijekom posjeta Kijevu.

"Učinit ćemo sve da se to dogodi što prije", rekao je Duda na konferenciji za novinare.

"Pokušavamo osigurati da odluke donesene na samitu (NATO-a) jasno ukazuju na perspektivu članstva, vodimo razgovore o tom pitanju s našim saveznicima."