Ukrajina kaže da su njezine snage ponovno zauzele taktički važno selo Kliščivka na zapadu zemlje, što bi označilo drugu veliku pobjedu Kijeva u protuofenzivi u zadnja tri dana.

"Danas bih želio posebno pohvaliti vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, točnije na području Bahmuta", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Ukrajinski predsjednik pohvalio je vojnike koji se bore kod Bahmuta i istaknuo one koji su ponovno zauzeli Kliščivku, rekavši "Bravo!" u svom obraćanju. Također je rekao da Kijev "priprema nova obrambena rješenja", dodavši da su "zračna obrana i topništvo prioritet", ne navodeći detalje, piše Guardian.

U nedjelju poslijepodne fotografije koje su kružile ukrajinskim Telegram kanalima prikazuju vojnike kako mašu žuto-plavim zastavama među ruševinama Kliščivke. Potvrda ponovnog zauzimanja sela stigla je oko 19 sati kada je šef stožera Zelenskog, Andrij Jermak, objavio fotografiju na Telegramu s natpisom "Ukrajina uvijek vraća ono što joj pripada".

Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane, podijelila je video ukrajinskih snaga i zvuk borbe u pozadini. Rusija je i dalje pokušavala vratiti izgubljene pozicije unatoč oslobađanju Kliščivke, napisala je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Danas smo se morali boriti protiv neprijateljskih napada cijeli dan."

"Stekli smo bazu za nove akcije"

General pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, također je potvrdio ponovno zauzimanje sela, nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u siječnju. "Kliščivka je očišćena od Rusa", objavio je Sirski na društvenim mrežama.

Nakon što smo ponovno zauzeli sela Andriivku i Kliščivku, "neprijateljska obrambena crta je probijena", rekao je Sirski, a prenio vojni press-centar. Dodao je da su ti mali gradovi "bili važan element ruske obrambene linije koja se proteže od Bahmuta do Gorlivke". Ruska 72., 31. i 83. brigada "razbijene su i potpuno su izgubile svoju borbenu sposobnost" u borbama kod Bahmuta, rekao je general Sirski. "Opća situacija u istočnoj zoni ostaje i dalje zamršena", a "žestoke borbe kod Bahmuta se nastavljaju", kazao je.

Nakon gubitka dvaju lokaliteta blizu Bahmuta ruska je vojska "vodila brojne protunapade" u nadi da će "vratiti izgubljene položaje" te se pripremala za nove napade sjevernije u području Kupjanska i Limana, rekao je.

Ilija Jevlaš, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je bitka nanijela "snažnu štetu" ruskim zračnodesantnim jedinicama, bataljunu Ahmat čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, jedinici Oluja-Z sastavljenoj od ruskih kriminalaca te da su uništene neke od najspremnijih ruskih postrojbi.

“Dakle, sada smo stekli bazu koja će nam omogućiti da nastavimo razvijati ofenzivne akcije i osloboditi našu zemlju od osvajača”, napisao je na Telegramu. Zauzimanje sela omogućilo bi ukrajinskim snagama da lakše napreduju prema ruskim snagama i izvrše točnije topničke udare, dodao je Jevlaš.

Drugi uspjeh u tri dana

Objava je uslijedila nakon ponovnog zauzimanja malog sela Andriivka u petak. Oba su naselja bila znatno uništena u mjesecima borbi za Bahmut. Bahmut, grad koji je prije ruske invazije imao 70.000 stanovnika, prošli su svibanj osvojile ruske snage nakon jedne od najduljih i najkrvavijih bitaka u ovome ratu. Ukrajina je u lipnju pokrenula protuofenzivu da bi ponovno preuzela teritorije koje je okupirala Rusija. Prethodno je dobila oružje od Zapada i oformila nove bataljune.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da neće biti brzog kraja sukoba. “Većina ratova traje dulje nego što se očekivalo kada tek počnu”, rekao je njemačkoj medijskoj grupi Funke. Ukrajinski vojni analitičari rekli su ovaj tjedan da bi oslobađanje naselja u blizini Bahmuta omogućilo vojsci da napreduje s južnog krila u tom području, preuzimajući kontrolu nad visovima.

Ukrajina je u ponedjeljak priopćila da su njezine snage ponovno zauzele male dijelove zemlje od ruskih snaga na jugu i istoku, gdje su kijevske trupe usredotočile višemjesečnu protuofenzivu. “Dva četvorna kilometra su oslobođena u sektoru Bahmuta. Obrambene snage na jugu oslobodile su 5.2 četvornih kilometara teritorija”, rekla je Maliar državnim medijima.