Ukrajina se mora pripremiti za ruske napade na infrastrukturu tijekom zime, upozorio je u nedjelju njezin predsjednik Volodimir Zelenski spomenuvši mogućnost pojačanih napada.

"Moramo se pripremiti za mogućnost da neprijatelj poveća broj zračnih napada dronovima i raketama na našu infrastrukturu", rekao je ukrajinski predsjednik u svom dnevnom obraćanju. "Sva naša pažnja mora se usmjeriti na obranu (...) i na sve ono što Ukrajina može učiniti kako bi pomogla našem narodu da pregura zimu", dodao je.

Prošle zime tisuće bile bez grijanja

Lani su zbog sustavnih napada ruske vojske na ukrajinsku energetsku mrežu tisuće ljudi dugo bile bez grijanja i struje po veoma niskim temperaturama. Kijev je rekao da učvršćuje obranu kako bi zaštitio glavnu infrastrukturu.

"Ukrajinski zračni štit je sada čvršći nego lani", istaknuo je Zelenski. Ukrajina je od zapadnih saveznika dobila velik broj sustava protuzračne obrane, napose Patriote, proizvedenih u Sjedinjenim Državama.

"Nažalost, (zračni štit) još ne štiti teritorij u cijelosti. Trudimo se da ga poboljšamo", dodao je ukrajinski predsjednik pozivajući međunarodnu zajednicu da odgovori na taj poziv.

Ova izjava dolazi u trenutku kada je ukrajinsko izaslanstvo s predstojnikom predsjednikovog ureda Andrijem Jermakom i predvođeno ministricom gospodarstva Julijom Sviridenko u nedjelju doputovalo u SAD radi razgovora o suradnji i pomoći njihovoj zemlji u ratu.