Ukrajinski vojnici preuzeli su kontrolu nad cjelokupnim područjem Kijeva, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malijar. "Cijela regija Kijeva oslobođena je od okupatora", napisala je na Facebooku, kako prenosi Reuters. "Irpin, Buča, Gostomel i cijela regija Kijeva oslobođeni su", napisala je.

Svi ti gradovi razoreni su sukobima koji su počeli 24. veljače ruskom invazijom. Ukrajinci su u ponedjeljak objavili da su uspjeli vratiti pod svoj nadzor Irpin koji je bio u rukama Rusa od kraja veljače. Novinari agencije France presse u subotu su ušli u Buču, grad koji je gotovo mjesec dana bio nedostupan za medije.

Brzo povlačenje

Ruske snage provode "brzo povlačenje" iz područja Kijeva na sjeveru Ukrajine usredotočujući se sada na istok i jug Ukrajine. Ranije je savjetnik ukrajinskog predsjednika Olekij Arestovič rekao je da su ukrajinske snage ponovo zauzele više od 30 gradova i naselja u Kijevskoj oblasti.

On je upozorio da će doći do intenzivnijih sukoba u drugom regijama. "Nemamo iluzije - i dalje predstoje teške borbe za jug, za Mariupolj, za istok Ukrajine", rekao je Arestovič, kako prenosi BBC.