Odluka ukrajinskog parlamenta da odustane od nesvrstane politike, što je još jedan korak prema pridruženju NATO-u, kontraproduktivna je i može završiti samo jačanjem ozračja sukoba, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Za Ukrajinu bi bilo produktivnije da konačno započne dijalog s onim dijelom svog naroda na proruskom istoku Ukrajine, koji je dosad potpuno ignorirala. Smatram da je jedino rješenje ustavna reforma u kojoj će sudjelovati sve regije i sve političke snage Ukrajine, kazao je Lavrov za javnu rusku televiziju. Pozvao je Kijev da prizna pobunjenike kao legitimne sugovornike.

Ukrajina izglasala odustajanje od nesvrstane politike

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, glasao je za odustajanje od nesvrstane politike, što su podržala 303 zastupnika, 77 više od minimuma potrebnog za usvajanje tog zakona, čime je otvoren put za pridruživanje Ukrajine NATO-u, javljaju ukrajinski mediji.

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, njezina nezakonita aneksija Autonomne Republike Krim, vođenje tzv. 'hibridnog rata', vojna intervencija u istočnim regijama Ukrajine, stalni vojni, politički, gospodarski i informacijski pritisak Rusije zahtjevaju učinkovitija jamstva neovisnosti, suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, navodi se u objašnjenju prijedloga zakona.

U skladu s usvojenim dopunama i izmjenama, u zakon o osnovama unutarnje i vanjske politike unosi se odredba o produbljivanju suradnje s NATO-om kako bi se ispunili kriteriji potrebni za ulazak u članstvo te organizacije.

Glede zakona o nacionalnoj sigurnosti, unosi se odredba prema kojima je među prioritetnim nacionalnim interesima članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Stalni ruski predstavnik pri OESS-u Andrej Kelin već je izjavio da Rusija to smatra neprijateljskim korakom. Taj politički smjer samo će dodati neugodu i oštrinu našim odnosima.

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio na Facebooku da odustajanje od nesvrstanog statusa pretvara Ukrajinu u potencijalnog protivnika Rusije.

HRT