Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, koja je pod ruskom okupacijom, izgubila je noćas vezu s posljednjim preostalim vanjskim dalekovodom i prešla je na rezervno napajanje strujom, objavila je danas ukrajinska državna elektroenergetska tvrtka Energoatom. Energoatom je objavio da je najveća europska nuklearka na rubu isključenja jer rezervno napajanje strujom ima manje od polovice kapaciteta u odnosu prema glavnom.

"Takav režim težak je za nuklearku, njegovo trajanje ograničeno je dizajnom elektrane i može dovesti do otkazivanja glavne opreme energetske jedinice", objavio je Energoatom na Telegramu. Nuklearku Zaporižja, koja ima šest reaktora, kontrolira ruska vojska od prvih dana invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

"Zaposlenici nuklearke otkrili su znakove istjecanja pare"

Postala je jedno od žarišta sukoba. Obje strane međusobno se optužuju za njezino granatiranje. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokušava uspostaviti sigurnosni mehanizam kako bi spriječila moguće nesreće. Nijedan od šest reaktora ne proizvodi struju.

Uprava nuklearke koju su postavili Rusi objavila je da je reaktor 4 prebačen iz "vruće" u "hladnu" fazu gašenja zbog istjecanja pare. Jedan od šest reaktora mora biti u "vrućoj" fazi gašenja kako bi proizvodio paru za potrebe nuklearke.

"Zaposlenici nuklearke otkrili su znakove istjecanja pare iz cijevi generatora pare broj 3", objavila je uprava. "Kako bi se zadovoljile potrebe nuklearke Zaporižje za parom, razmatra se prebacivanje bloka 6 u 'vruću' fazu gašenja."