Ukrajina je u četvrtak ujutro izvijestila o novim ruskim raketnim napadima dok su se u nekoliko gradova čule eksplozije koje su, prema lokalnim vlastima, rezultat djelovanja sustava protuzračne obrane koji obaraju projektile, prenosi Hina.

Savjetnik predsjedničkog ureda Oleksij Arestovič napisao je na Facebooku da su napadi uključili više od 100 projektila, u nekoliko valova, a uzbune za zračni napad mogle su se čuti diljem zemlje. Eksplozije su se čule u Kijevu, Žitomiru i Odesi, prema dopisnicima Reutersa i izvješćima lokalnih medija. Restrikcije struje najavljene su u regijama Odesa i Dnjipropetrovsk, s ciljem smanjenja moguće štete na energetskoj infrastrukturi.

Prekid opskrbe oružjem

Ruske vojne snage i u srijedu navečer napadale su dronovima, dok je Moskva objavila da njezine snage razmišljaju kako prekinuti isporuke oružja Kijevu iz inozemstva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da vojska radi na novim planovima za prekid opskrbe ukrajinske vojske oružjem i streljivom iz inozemstva.

"Primjećujemo da Ukrajina dobiva sve više i bolje zapadno oružje", rekao je Lavrov tijekom intervjua za rusku televiziju u srijedu. Stoga, rekao je, među vojnim stručnjacima postoje pozivi da se prekinu ti opskrbni pravci. Razmatraju se "željezničke pruge, mostovi i tuneli", rekao je Lavrov.

"Pretpostavljam da će oni profesionalno odlučiti kako otežati te isporuke ili, u idealnom slučaju, potpuno ih zaustaviti." Ruski dronovi u srijedu navečer bili su usmjereni protiv ciljeva na jugu i istoku zemlje, objavila je ukrajinska južna protuzračna obrana. Dronovi su letjeli u nekoliko skupina iznad Donjecke regije, Zaporižje i Harkiva, a promatrači su izvijestili i o letovima u smjeru Odese.

Rusija je raketirala više od 25 naselja oko Hersona i Zaporižje, priopćio je u srijedu Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Regija Herson, na ušću Dnjepra, služi kao ulaz u Krim koji je Rusija anektirala. Nedavno oslobođeni grad Herson na jugu Ukrajine pretrpio je u srijedu intenzivne minobacačke i topničke napade ruskih snaga preko rijeke Dnjepra. U srijedu su projektili pogodili rodilište bolnice, ali nitko nije ozlijeđen, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog. Osoblje i pacijenti premješteni su u sklonište, rekao je Timošenko u objavi na Telegramu.

Demantirali gađanje civila

"Bilo je zastrašujuće... eksplozije su počele naglo, ručka na prozoru se počela otkidati... oh, ruke mi se još tresu", rekla je rodilja Olha Prisidko. "Kad smo došli do podruma, granatiranje nije bilo gotovo. Ni na trenutak." Moskva je u više navrata demantirala gađanje civila. Zelenskij je u video obraćanju pozvao Ukrajince da zagrle svoje voljene, govore prijateljima da ih cijene, podržavaju kolege, zahvaljuju roditeljima i raduju se sa svojom djecom češće.

''Nismo izgubili ljudskost, iako smo izdržali užasne mjesece'', rekao je. "I nećemo je izgubiti, iako je pred nama teška godina." Teške borbe trajale su u srijedu i oko grada Bahmuta koji drže Ukrajinci, u istočnoj pokrajini Donjeck, i na njegovom sjeveru, oko gradova Svatove i Kremina u Luhansku, gdje ukrajinske snage pokušavaju probiti ruske obrambene linije. Britansko ministarstvo obrane priopćilo je kako je Rusija vjerojatno ojačala dio bojišnice Kremina jer je logistički važan i relativno ranjiv nakon ukrajinskog napredovanja dalje na zapad.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Kijev i njegovi zapadni saveznici osudili su ruske postupke kao imperijalističko otimanje teritorija. Ruski predsjednik Vladimir Putin to naziva "specijalnom vojnom operacijom" demilitarizacije susjeda. Rusiji su uvedene opsežne sankcije zbog rata koji je ubio desetke tisuća ljudi, milijune protjerao iz njihovih domova, ostavio gradove u ruševinama i uzdrmao globalno gospodarstvo, podižući cijene energije i hrane.