Ukrajinksi predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da se "igra sa životima ukrajinskih zatvorenika" nakon smrtonosne zrakoplovne nesreće u zapadnoj Rusiji. Zahtijeva međunarodnu istragu nakon nesreće koja se dogodila jučer u regiji Belgorod blizu ukrajinske granice.

Rusija je pak poručila da nema preživjelih nakon što su ukrajinske snage srušile zrakoplov Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest ruskih članova posade i tri stražara. Moskva je tvrdila da su Ukrajinci bili u avionu radi razmjene zarobljenika.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da joj nije rečeno da osigura siguran zračni prostor, kao u prethodnim prilikama prebacivanja ratnih zarobljenika.

Zelenski: Rusi se igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika

U svom videoobraćanju kasno sinoć, predsjednik Zelenski rekao je da je "očito da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika, s osjećajima njihovih rođaka i s emocijama našeg društva".

Zelenski, koji je otkazao planirano regionalno putovanje povezano s njegovim današnjim rođendanom, naglasio je da se "moraju utvrditi sve činjenice".

Jučerašnje izjave ukrajinske vojne obavještajne službe smatraju se, navodi BBC, prešutnim priznanjem da je oborila vojni transportni zrakoplov, iako je naglasila da nema pouzdane informacije o tome tko je bio u avionu.

Što se vidi na snimci pada aviona?

Video koji se proširio na društvenim mrežama prikazuje pad zrakoplova praćen eksplozijom u blizini sela Jablonovo, 70 km sjeveroistočno od grada Belgoroda, oko 11:00 sati po lokalnom vremenu. Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da se zrakoplov srušio u polje u blizini stambenog područja i da su svi u avionu poginuli.

Ukrajinski glavni stožer, kojeg je citirala Ukrajinska Pravda, prvotno je rekao da je avion prevozio projektile za ruske protuzračne obrambene sustave S-300. Nije spominjao ratne zarobljenike.

Nijedan od detalja u vezi s ljudima koji su se nalazili na vioni ne može se neovisno provjeriti, ali ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da je odgovornost Rusije "osigurati sigurnost naših branitelja prema sporazumima koji su postignuti". "U ovoj situaciji nismo informirani da zračni prostor mora biti osiguran u jasno definirano vrijeme, što se ranije više puta događalo", navode ukrajinski obavještajci.

Rusija, koja je napala Ukrajinu, koristi pad aviona da prikaže Ukrajince kao agresore

"Ovo može ukazivati na namjerne akcije Rusije usmjerene na ugrožavanje života i sigurnosti ratnih zarobljenika", naveli su.

Ukrajina i Rusija puno puta su razmijenile zarobljenike od početka rata. BBC navodi kako je jasno da je Rusija koristila napad na avion kako bi Ukrajinu prikazala kao agresora, iako je Rusija bila ta koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi je da se razmjena zarobljenika trebala dogoditi jučer poslijepodne na graničnoj kontrolnoj točki 100 km zapadno od Belgoroda.

Ministarstvo je priopćilo da je vojni transportni zrakoplov poletio iz zračne baze Čkalovski sjeveroistočno od Moskve na putu za Belgorod, navodeći da su ukrajinske zračne snage ispalile dvije protuzračne rakete iz područja Lipsi južno od ukrajinske granice.

Ukrajinsko državno tijelo zaduženo za ratne zarobljenike upozorilo je da Rusija "aktivno provodi specijalne informativne operacije protiv Ukrajine, koje imaju za cilj destabilizirati ukrajinsko društvo".

Rusi tvrde da je u zraku bio i drugi avion

+Dmitro Lubinec ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava, apelirao je na Ukrajince da vjeruju samo službenim izvorima: "Ne dajte se zavarati provokacijama. Detaljnije informacije bit će dostavljene kasnije."

Andrej Kartapolov, predsjednik ruskog parlamentarnog odbora za obranu, tvrdio je da je u zraku bio drugi zrakoplov koji je prevozio 80 ukrajinskih zarobljenika, ali je zrakoplov tada promijenio smjer nakon pada prvog aviona.

"Sada ne može biti govora o drugim razmjenama zatvorenika", rekao je Kartapolov za rusku TV.