Zbog bitcoin ludila, rudarenja i želje za brzom zaradom ljudi su spremni na neke nevjerojatne (i prilično glupe poteze) – poput ruskih znanstvenika koji su super računala u nuklearnom postrojenju iskoristili za rudarenjem ove kriptovalute. Također, sve su aktivniji i cyber kriminalci koji iskorištavaju tuđa računala i pametne telefone koje zaraze malwareom za rudarenja, a na Islandu su krajem ove i početkom sljedeće godine bili aktivni lopovi koji su izveli, kako je to nazvala islandska policija, "najveću seriju pljački koja je ikada zadesila ovu zemlju".

Olafur Helgi Kjartansson, policijski povjerenik za poluotok Reykjanes, gdje su zabilježene dvije pljačke, komentirao je za medije kako nikada u povijesti nisu imali pljačke ovako velikog intenziteta – iz podatkovnih centara u nekoliko pljački ukradeno je oko 600 snažnih računala namijenjenih rudarenju kriptovaluta. Dosadašnja istraga rezultirala je uhićenjem 11 osoba, uključujući i jednog zaštitara, no samo su dvije osobe zadržane u pritvoru.

Vrijednost računala koja (još) nisu pronađena iznosi oko dva milijuna dolara, no ako se ona iskoriste za rudarenja što im je i namjena, lopovi bi mogli zaraditi jako puno novaca.

Sve ukazuje na to kako je riječ o visoko organiziranom kriminalu, smatra Kjartansson.

Iako su pljačke izvršene još krajem prošle godine i početkom siječnja, policija nije htjela ranije izlaziti u javnost s ovim informacijama jer su htjeli prvo provesti istragu u miru i uhititi lopove.

Inače, Island je proteklih mjeseci postao raj za rudare kriptovaluta zbog pristupa jeftinijoj energiji zahvaljujući geotermalnim i hidroelektranama – naime, osim što je za rudarenje potreban skup hardver, ono troši i jako puno energije. Policija sada prati upravo potrošnju energije jer, ako lopovi uključe sva računala i počnu rudariti, to bi se moglo odraziti i na električnoj mreži te je islandska policija prošlog tjedna pozvala sve pružatelje internetskih usluga i električare da im prijave "neobične zahtjeve za energijom".

Izvor: Cnet