Društvo slovensko-hrvatskoga prijateljstva, kao i mnogi drugi Hrvati i Slovenci, zadovoljni su što nova slovenska vlada planira do kraja godine ukloniti 200 kilometara žilet-žice između dviju zemalja, rekao je u utorak u Jaškovu kod Ozlja predsjednik te udruge Zlatko Katalenić.

Katalenić je u ime prekogranične suradnje došao u utorak iz Slovenije u Jaškovo, gdje je s gradonačelnicom Ozlja Lidija Bošnjak neformalno popričao i o problemu žilet-žice i drvenih ograda, koji muči mnoge građane, posebno one uz granicu. Kaže da je žica na granici mnogima psihološki teško padala, to ih asocira na logore, a porast ilegalnih migracija pokazuje da žica ionako ne sprječava prelaske migranata, ona je besmislena.

Bošnjak je ocijenila da su ljudi kod Obreža i cijelog Vivodinskog područja oduševljeni uklanjanjem žice i ograde koji su jako otežavali život građanima s obje strane granice, posebno dnevnim migrantima i poljoprivrednicima. To nije samo fizički problem, već i psihički djeluje loše pa da zato svi jedva čekaju da se započeto uklanjanje okonča, poručila Bošnjak.

Između Slovenije i hrvatske bilo je postavljeno skoro 200 kilometara “protumigrantskih zapreka”, odnosno 135.372 metara drvene ograde i 60.595 metara žilet-žice, a nova slovenska vlada namjerava ih ukloniti do kraja godine.

Jučer su na sastanku kod graničnog prijelaza Bregana/Obrežje ministri unutarnjih poslova dviju zemalja Tatjana Bobnar i Davor Božinović istaknuli da je uklanjanje žilet-žice “simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva i dobre suradnje među državama”.