Danas je na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva izglasano skidanje zastupničkog imuniteta zastupniku Ivanu Pernaru iz Živoga zida.

Pernaru je imunitet skinut po zahtjevu DORH-a, a zbog crtanja grafita - kaznenog djela protiv imovine i oštećenja tuđe stvari.

S 4 glasa za , jednim protiv i i jednim suzdržanim (Gordanom Marasom), usvojeno je skidanje imuniteta Pernaru, prenosi Index.hr.

Za sjednici MIP-a je rečeno kako je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne skida, ali kada su u pitanju zahtjevi pravosudnih i državnih institucija, on se skida.

Podsjetimo, saborski zastupnici imaju imunitet od dana konstituiranja Sabora do prestanka mandata. To znači da ne mogu biti pozvani na kaznenu odgovornost, biti pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru. Steknu li se uvjeti za pritvor ili za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika, ovlašteno državno tijelo mora prethodno zatražiti odobrenje Sabora.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo dužno je, bez odgode, raspraviti takav zahtjev te podnijeti o tome izvješće Saboru na prvoj idućoj sjednici. To Povjerenstvo odlučuje i o zahtjevu za ukidanjem imuniteta zastupniku u vrijeme kad Sabor ne zasjeda,uz naknadnu potvrdu Parlamenta. Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen u činjenju kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.