U jednoj od najvećih akcija protiv islamista u Njemačkoj policija je uhitila devetoricu muškaraca osumnjičenih da podržavaju militantne skupine u Siriji i pretražila nekoliko kuća i stanova, objavilo je njemačko tužiteljstvo.

U velikoj akciji u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji sudjelovalo je više od 240 policajaca.

Mirza Tamoor B. (58) uhićen je pod sumnjom da je prokrijumčario dvojicu boraca iz Njemačke u Siriju, a 31-godišnji Nijemac Kais B. O. pritvoren je pod sumnjom da je regrutirao trojicu potencijalnih džihadista i pomogao im da odu u Siriju, objavili su savezni tužitelji.

Sumnjiči ih se i da su poslali više od 3.000 eura pomoći Islamskoj državi i drugim radikalnim skupinama. Prema tužiteljstvu u Koelnu, još sedmero njemačkih državljana između 22 i 35 godina uhićeno je pod sumnjom da su krali po crkvama i školama kako bi pribavili novac za islamiste.

Policija je pretražila nekoliko desetaka kuća i stanova u nekoliko gradova i istražuje još 20 osumnjičenih pripadnika islamističke mreže. Neki od sumnjivaca su pod istragom da su nabavili lažne putovnice potencijalnim džihadistima koji su željeli otići u Siriju.

Njemačke vlasti smatraju da je najmanje 450 ljudi otišlo iz Njemačke u Siriju, a oko 150 se vratilo. Mnogi su pod istragom.

HRT