Dan prosvjeda u znak potpore zatvorenom ruskom disidentu Alekseju Navaljnom i izraz bijesa zbog državne represije započeo je u subotu prvim uhićenjima na dalekom istoku zemlje, piše Hina.

Navaljni se trenutno nalazi u predraspravnom pritvoru koji mu je određen na 30 dana. Rusko pravosuđe tereti ga da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu otišavši na liječenje u Njemačku.

U Habarovsku, koji je sedam sati ispred Moskve zbog vremenske razlike, aktivisti su podijelili video snimke policije koja mlati prosvjednike i trpa ih u policijsko vozilo. U tom gradu se također prosvjeduje zbog uhićenja popularnog guvernera Sergeja Furgala.
 

Usprkos sibirskom ledenom vremenu stotine prosvjednika je izašlo na ulice Vladivostoka i Irkutska, uzvikujući "Mi smo moćni" i "Putin je lažov". Pristaše Navaljnog su najavili prosvjede u više od 90 gradova diljem zemlje, organizirane preko društvenih mreža.

Glasnogovornik Kremlja Dimitroj Peskov je upozorio javnost da ne sudjeluje u neodobrenim prosvjedima. Uz to, svi prosvjedi su zbog pandemije zabranjeni mjesecima.

Ruske vlasti su u petak pritvorile i bliske suradnike Navaljnog, koji je uhićen u zračnoj luci u Moskvi u nedjelju po povratku iz Njemačke gdje se liječio nakon pokušaja trovanja nervnim otrovom novičokom.

Među uhićenima je i Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u petak u telefonskom razgovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina da pusti Navaljnog na slobodu i provede transparentnu istragu o pokušaju njegova ubojstva.