Grčki medij Zougla neslužbeno doznaje da je uhićen grčki državljanin kojeg se sumnjiči za umiješanost u ubojstvo navijača AEK-a Michalisa Katsourisa za vrijeme sukoba s članovima Bad Blue Boysa u Ateni.

Prema informacijama koje je Zougla saznao od izvora u ministarstvu, radi se o vlasniku noža koji je pronađen na mjestu ubojstva Michalisa Katsourisa. Radi se o osobi koja je od ranije poznata policiji, a atenska policija navodno ima dovoljno dokaza da mu se odredi istražni zatvor.

Navodno se radi o huliganu A.D. koji je već osuđen za organiziranje navijačkih nereda u gradu Volosu. Portal također navodi da se na snimci koja je nastala u noći incidenta A.D. nalazi pored Michalisa Katsourisa i da je bio naoružan nožem.

Ranije osuđen za organiziranje nereda

A.D. je osuđen za organiziranje nereda 2017. na stadionu Panthessal u Volosu. Tada je u sukobima ozlijeđeno najmanje 15 osoba. Osuđen je na 12 mjeseci zatvora.

Nakon ubojstva Michalisa Katsourisa, A.D. izjavio je da je bio u Philadelphiji u blizini ubijenog Michalisa te da je ponio nož koji je izgubio tijekom incidenta.

Na snimkama sa sigurnosnih kamera koje je pregledala grčka policija jasno se vidi da konkretni navijač AEK-a A.D. trči pored Michalisa Katsourisa i u nekom trenutku se sudara s njim dok su obojica pokušavala pobjeći.

"Nisam ga dodirnuo nožem"

Na nožu je policija pronašla tragove krvi koji su pripadali ubijenom Katsourisu. Na nožu je pronađen i drugi DNA. U tijeku je analiza koja će pokazati pripada li drugi DNA uhićenoj osobi.

A.D. je ranije izjavio da nije član udruge AEK-a, no da se može smatrati navijačem momčadi. A.D. je na ispitivanju rekao da je s Katsourisem bio prijatelj najmanje 10 godina, a detaljno je opisao i kobnu noć.

A.D. tvrdi da je bacio nož prije nego što je došao u kontakt s Michalisom, ali nije posve siguran. Međutim, on navodi da čak i ako je držao nož u trenutku kontakta s Michalisom, sigurno ga nije dodirivao s njim.

Nakon što je navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

Malenica: Vlada poduzima sve da olakša položaj uhićenih navijača u Grčkoj

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je danas da vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj uhićenih Dinamovih navijača u grčkom pritvoru te kazao da najavljene "dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora".

Obiteljima pritvorenih koji, među ostalim, zamjeraju premijeru Andreju Plenkoviću što ne odgovara na njihova pitanja Malenica je odgovorio da su oni redovito informirani o svim aktivnostima koje vlada poduzima.

''Predsjednik vlade kontinuirano razgovara s grčkim premijerom, a ja sam po ovom pitanju pisao ministru pravosuđa Grčke. Vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj hrvatskih državljana'', rekao je Malenica u četvrtak nakon sjednice vlade.

Upitan za raniju Plenkovićevu najavu da u slučaju uhićenih navijača ima dobru vijest, Malenica je odgovorio kako vjeruje da ''dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora''.

Na pitanje može li Grčka zatražiti od hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj stotinjak uhićenih u Ateni u kolovozu nakon ubojstva grčkog navijača, ministar je odgovorio da je ranije u razgovoru s grčkim kolegom iskazao spremnost da Hrvatska preuzme kazneni progon.

''Međutim, na grčkim vlastima je da o tome odluče. Mi zasad nismo dobili nikakvu informaciju da su oni spremni predati poduzimanje kaznenog progona'', kazao je.