Bolest kvrgave kože (BKK) prijetnja je za čak 110.000 goveda s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, i to na 2500 farmi, piše Glas Slavonije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš ističe kako je dolazak te bolesti u Hrvatsku neizbježan, i to krajem kolovoza ili početkom rujna.

Bolest se trenutačno nalazi na 300 kilometara od Hrvatske, a širi se brzinom od 20-ak kilometara na dan.

Podsjetimo, bolest je prvi put zabilježena u Europi 2015. godine, kada je prešla u Tursku. Od tamo je već stigla u Grčku, Makedoniju, Bugarsku, Crnu Goru i na jug Srbije, a sada se kreće prema sjeveru.

Bolest nije opasna za čovjeka

Do 19. srpnja u Srbiji je zahvatila goveda u 22 općine, a devet ih se nalazi pred ugrozom. Širenje bolesti ne posustaje, a Svjetska organizacija za zdravlje životinja svrstala ju je na listu osobito opasnih zaraznih bolesti životinja.

Ta tropska bolest opasna je stočna virusna zaraza, ali srećom, nije opasna za čovjeka.

Ipak, ona za sobom ostavlja pustoš u stajama i nesagledive ekonomske štete. Prenose ju komarci, stajske muhe, krpelji te se prenosi i dodirom zaražene životinje, slinom.

"Pravila su izuzetno stroga - jedna bolesna krava i iskorjenjuje se cijelo stado", upozorava Kiš, koji ističe da do dolaska bolesti u Hrvatsku ima dovoljno vremena da se pripremi za cijepljenje stoke, za što je 30.000 cjepiva hitne pošiljke već dopremljeno.

Prvi.tv