Tvrtka za proizvodnju silicij-metala Metalleghe Silicon u Jajcu ovog je tjedna uručila otkaze za više od stotinu radnika. Gotovo godinu uprava tvrtke i lokalna zajednica tražili su pomoć, upozoravajući da će ih visoka cijena električne energije ugasiti. I ugašena je, a radnici uz otpremnine upućeni na biro za zapošljavanje, piše Federalna televizija.

Nakon skoro dva desetljeća proizvodnje tvrtka u italijanskom vlasništvu, koja je prošle godine bila među deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, godinu koja je na izmaku počela je prvo neproduženjem nekoliko desetaka ugovora na određeno vrijeme. Zatim je proizvodnja ugašena, a radnici dolazili u krug tvornice, vjerujući u njen spas. Sve do ovog tjedna.

- Sve te mjesece radnicima su isplaćivane plaće iako ništa nismo radili. Poslodavac nije poslovao. Na kraju ove godine i resursi poslodavca su se istrošili, pa je morao povući drastičnu mjeru - dati otkaze svim zaposlenicima - govori bivši radnik Sanjin Žuna.

- Nešto što je simbol grada, što je radilo i proizvodilo jedno stoljeće, donoseći sigurnost jednom dijelu stanovništva koje se naslanjao na rad ove tvornice – danas ne radi - ističe Edin Hozan, načelnik Općine Jajce (SDA).
 
Direktorica tvrtke Jelena Kuridža nije željela pred kameru, dok je u pisanom odgovoru istaknula kako će sva zakonska prava otpuštenih radnika ispoštovati. Prvi čovjek Jajca kaže sve je moglo biti drugačije.

- Možemo govoriti o cijeni električne energije, cijeni proizvoda koji su oni proizvodili itd. Međutim, rekao bih da je stvarni razlog nebriga institucija države, vlasti da pomognu ovakvim subjektima - dodaje Hozan.

Međutim, upravo je Hozanova SDA jedna od najzaslužnijih za gašenje tvrtke s obzirom da su donedavno bili vječno u vlasti...

U ponovno pokretanje proizvodnje želi vjerovati Marko Glavaš, koji je među malobrojnim radnicima kojima otkaz nije uručen.

- Trenutno je ostala uprava, inžinjeri i administracija i iskreno se nadam i vjerujem da će se iduće godine nešto promijenit, pa da će se stvoriti uvjeti da se ponovo pokrene proizvodnja - kaže on.

No, gašenjem posljednje tri od pet peći koje je u okviru nekadašnjeg giganta Elektrobosne opsluživalo više od tri tisuće radnika i koji je bio simbol grada gasi se i nada da će proizvodnja ponovo oživjeti, prenosi Avaz.