Nisu prošla ni dva mjeseca od pojave informacije koja je zatresla europski nogomet, a čini se kako UEFA već sprema kompromisni dogovor. Podsjetimo, engleski mediji objavili su kako se u Londonu dogodio tajni sastanak najbogatijih klubova na kojem se raspravljalo o osnivanju lige bogatih odnosno nekakve 'superlige'.

Sada s Otoka stižu nove informacije i to ne od tabloida već od vrlo uglednog Guardiana koji tvrdi kako UEFA popušta pod pritiskom vlasnika najbogatijih klubova Europe. Padom Michela Platinija, koji je i uveo mogućnost prvacima zemalja poput Hrvatske da lakše izbore Ligu prvaka, otvara se mogućnost za velike promjene.

S 32 na 16 klubova koji će igrati dvije 'mini lige'

Po istom izvoru, UEFA razmatra drastično smanjenje klubova na samo 16 s postojećeg sustava od 32 u grupnoj fazi. Nakon play-offa, koji omogućuje prvacima zemalja s nižim koeficijentom da igraju međusobno a ne protiv primjerice trećeplasiranih iz liga 'petice', sada bi se mogao uvesti još jedan krug kvalifikacija.

Pogađate, tamo bi nagrabusili 'siromašni' jer se klubovi liga s višim koeficijentom ne bi mogli zajedno naći u toj rundi pa bi jedino neka senzacija odvela 'srednje' klubove među elitu. Tih 16 klubova igrali bi dvije 'mini lige' odnosno 14 međusobnuih utakmica u dvije skupine do nokaut faze Lige prvaka. To bi ustvari bila ta 'superliga', baš kako žele najbogatiji klubovi.

Guardian piše kako njihov izvor iz jednog jakog kluba Premierlige tvrdi da je ta ideja stigla od euro velikana s kontinenta, a ne s Otoka. Navodno postoji strah da će novi ugovor o TV pravima u Premierligi, vrijedan 6,5 milijardi eura, od premierligaša napraviti mega momčadi koji će pomesti europsku konkurenciju (iako zasad u Europi izgledaju loše).

Primjerice, sljedeće će sezone posljednja momčad Premierlige od TV prava zaraditi nevjerojatnih 125 milijuna eura! Toliko je prvak Chelsea dobio prije samo godinu dana. Prvak će na kraju sljedeće sezone pak dobiti basnoslovnih 190 milijuna eura. To nitko u ostatku Europe ni izbliza neće moći pratiti te stoga žele više spektakularnih protivnika što nosi više novca od ulaznica i TV prava.

UEFA ovu ideju ne može provesti u djelo sljedeće sezone zbog aktualnih trogodišnjih ugovora, ali ono što bi moglo uslijediti u ljeto 2017. neće se svidjeti nikome osim najbogatijih. (gol.hr)