Financijski fair play vrlo je kontroverzno pravilo UEFA-e koja se često mora suočavati s optužbama kako ga provodi selektivno. Omiljene ''mušterije'' europske krovne asocijacije nogometa su klubovi čiji su vlasnici bliskoistočni šeici ili ruski oligarsi. Dakako, službeno to nije pravilo.

Istraga protiv Manchester Cityja i njihovih 'prekršaja' na tržištu slobodnih igrača traje već neko vrijeme, a čini se kako je UEFA napokon spremna javno iznijeti zaključke.

Čovjek koji vodi istragu, Belgijac Ives Laterne vjeruje kako je dvostruki uzastopni prvak Engleske kriv i predložit će izbacivanje najbogatijeg svjetskog kluba iz Lige prvaka na godinu dana.

Informaciju je plasirao New York Times koji se pozvao na izvore unutar UEFA-e.

Jasno jest kako je klub iz Manchestera već spreman na žalbu koju će, kada za to dođe vrijeme predstaviti Sportskom sudu u Švicarskoj.

Manchester City, usprkos dominaciji u engleskom nogometu još uvijek nije osvojio Ligu prvaka, nešto što je najveći cilj arapskih milijardera na čelu kluba.

Vlasnik kluba Mansour Bin Zayed Al Nahyan (48) uložio je u igrače više od milijarde eura, ali prvakom Europe još nisu postali.

Istraga protiv šeikovih financijskih poteza koji se odnose na klub pokrenuta je zbog netransparentnog toka novca. Njemački Spiegel i istraživačka mreža EIC otkrili su podatke koji su procurili putem platforme "Football Leaks" o tome da su prikriveni iznosi godinama ulazi u klub.

Šeik je sa sponzorima imao dogovor da oni plaćaju manje iznose od ugovorenih, a ostatak novca je on namirivao iz svojih izvora.

Isključenje Manchester Cityja iz europskih natjecanja na godinu dana bio bi preveliki udarac za aktualnog engleskog prvaka.