Europska nogometna federacija (UEFA) na zasjedanju u Ženevi potvrdila je novo natjecanje - Ligu nacija, novi sustav reprezentativnih natjecanja koji će zaživjeti u rujnu 2018. godine.

UEFA će svojih 55 članica razdijeliti u četiri skupine, koje će biti formirane na osnovu koeficijenata u europskoj rang ljestvici, a koja će se gledati nakon kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, prenosi STA.

Potom će UEFA u skupinama A i B ždrijebati četiri podskupine s po tri momčadi, u skupini C jednu podskupinu s tri i tri podskupine s četiri reprezentacije, te u skupini D četiri podskupine s četiri reprezentacije. Ždrijeb će biti obavljen 24. siječnja 2018. godine godine u Lausanne.

Reprezentacije će unutar napredovati i ispadati iz skupina, a uspjeh u ligi će odrediti nositelje za sljedeće kvalifikacije za europsko prvenstvo, koje počinju u ožujku 2019. godine. Pobjednika Lige nacija će odlučiti zaključni turnir najbolje četiri momčado koji će biti održan u lipnju 2018. godine.

UEFA želi formiranjem nove lige, koja je ujedno i nova platforma za marketing, zamijeniti veliki dio prijateljskih utakmica. Utakmice bi i dalje služile za pripremu momčadi, ali imale bi natjecateljski naboj i privukle bi veći broj navijača.