Liga prvaka u terminu od 20.45 sati odlazi u povijest! Uefa je danas i službeno objavila da ćemo od sljedeće sezone najelitnije nogometno klupsko natjecanje gledati u dva termina – od 18:55 i 21 sat. Ovo pravilo jedino neće vrijediti za Rusiju i Kazahstan, gdje će utakmice i dalje počinjati od 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Promjena će biti i u broju klubova koji će izravno u Ligu prvaka, pa će tako, umjesto dosadašnja 22 kluba, taj privilegij imati njih 26. Po četiri izravna predstavnika imat će Španjolska, Njemačka, Engleska i Italija, po dva Francuska i Rusija, a jednog Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska. Ako Ligu prvaka osvoji momčad koja je to uspjela kroz svoje prvenstvo, to mjesto ide 11. ligi Europe.

Ako pak osvajač Europske lige Ligu prvaka osigura i kroz prvenstvo, izravno mjesto u Ligi prvaka dobit će treća momčad Francuske. Što to znači za hrvatske klubove? Dva kluba u pretkolu još uvijek možemo sanjati, a naš prvak će i sljedeće sezone krenuti od drugog pretkola ”putem prvaka”.

Na tom putu ukinuto je samo jedno mjesto, za razliku od puta neprvaka, gdje su ukinuta tri, pa je prilično jasno da će se tek neznatno pojačati konkurencija našem klubu. Zanimljivo je da ispadanje u drugom pretkolu Lige prvaka više ne znači i kraj europskog puta, već će ta momčad nastaviti put u kvalifikacijama za Europsku ligu. Ispadanje u posljednjem pretkolu Lige prvaka i dalje nosi izravni plasman u Europsku ligu. Preliminarne runde najelitnijeg nogometnog natjecanja kreću već 26. lipnja, dok hrvatskog predstavnika prve utakmice očekuju 24. ili 25. srpnja, a uzvrati su tjedan dana poslije.

Finale Lige prvaka sljedeće sezone igrat će se 1. lipnja 2019. u Madridu na stadionu Atletica Wanda Metropolitano, dok će završnu utakmicu Europske lige ugostiti Olimpijski stadion u Bakuu. Što se Europske lige tiče izravno će u natjecanje ući 17 momčadi, po dva predstavnika iz Španjolske, Njemačke, Engleske, Italije i Francuske te po jedna momčad iz Rusije, Portugala, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švicarske.

Promjena je i ukidanje nacionalnog koeficijenta, čime će najviše profitirati dobri klubovi iz slabijih liga, a izgubit će slabiji klubovi iz jačih liga. Razgovora je bilo i o uvođenju videotehnologije, no to od sljedeće sezone neće biti slučaj.

“Navijači vide VAR, ali nitko ne zna kako to funkcionira. Mi ga sigurno nećemo upotrebljavati sljedeće sezone u Ligi prvaka. Za mene je to dobar projekt, ali nećemo žuriti s njegovom upotrebom”, poručio je prvi čovjek Uefe Aleksander Čeferin.

(www.jabuka.tv)