UEFA je danas donijela odluku kojom kažnjava AC Milan zbog nepoštovanja financijskog fair-playa.

Sedmerostrukom prvaku Europe oduzet će se 12 milijuna eura nagrade od UEFA-e za ovogodišnji nastup u Europa ligi i za sljedeće dvije europske sezone će moći prijaviti maksimalno 21 igrača. Osim toga, Milan je dobio uvjet da do 30. lipnja 2021. godine mora stabilizirati financije. U protivnom, bit će izbačen iz Europe u sezonama 2022./2023. i 2023./2024.

Milan je pod istragom UEFA-e od travnja prošle godine nakon što je klub preuzeo Li Yonghong koji je odmah od investicijskog fonda Elliott posudio 303 milijuna eura koje se obvezao vratiti do listopada 2018. godine. To je alarmiralo UEFA-u koja je zatražila hitno očitovanje o klupskim financijama i točnom porijeklu tog novca, i to do lipnja 2017. godine. Milan je tražio odgodu do listopada, a nakon toga je UEFA u dva navrata odbila Milanovu dokumentaciju i zatražila novu. 

Kad je nije dobila, UEFA je Milan izbacila iz ovosezonske Europa lige, ali je sportski sud u Lausannei poništio tu odluku i Milan je mogao nastupati. No ovog puta UEFA očito neće imati milosti, a to je već i najavila s ove dvije kazne.

Milan je, očito, krovnoj europskoj nogometnoj federaciji došao kao naručen da na nekom velikom imenu pokaže mišiće ostalim klubovima. Milan je dovoljno veliki brend da ova kazna odjekne u Europi, ali je posljednjih godina nebitan na nivou Lige prvaka pa njegovo eventualno izbacivanje neće nikome previše smetati. 

To, naravno, nije bio slučaj s Manchester Cityjem i PSG-om koji su mutnim poslovima u klubove utrpali stotine milijuna eura kroz precijenjene sponzorske ugovore. UEFA im je tek javno zaprijetila "mogućim izbacivanjem iz Europe" da bi ih kasnije kaznila tek s po nekoliko desetaka milijuna eura što je arapskim šeicima sitniš.

Platforma Football Leaks nedavno je objavila da je na internom UEFA-inom sastanku odlučeno da City i PSG neće biti kažnjeni, uz komentar jednog od članova odbora:

"Europski nogomet trenutačno bez njih ne može funkcionirati."